GÜNDEM 12 ARALIK 2019

12 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-AKP iktidarında kadınlara yönelik şiddetin arttığına dikkat çeken HDP vekili Ayşe Acar Başaran, "Toplumda kadının irade sahibi olmasını istemeyen devlet kadınlara tüm yaşam alanlarını kapatıyor" dedi.

-AP'deki Rojava ve Türk işgaline ilişkin düzenlenen konferans takip edilecek.

-Türk devletinin işgaline karşı 14 Aralık Cumartesi günü dünyanın birçok ülkesinde Rojava ile dayanışma yürüyüşleri yapılacak. Defend Rojava, yaptığı yazılı açıklamada yürüyüşlere katılım çağrısında bulundu.

-İlk şiir kitabı Xewna Jiyanê’yi çıkaran Aynur Gönül, “Yapamadıklarımı şiirlerime döktüm. Kendimi koydum şiirlerime. Bir kadın hayal ettim ve o kadın bendim” dedi.

-Son günlerde İzmir’de Alevileri hedef alan saldırılara işaret eden DAD Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, Bu saldırılar muhakkak yine olacaktır. Bizim yapmamız gereken birbirimizin Xızır’ı olmaktır” dedi.

-Belçika adaleti, QSD güçlerinin kontrolündeki kamplarda bulunan cihatçı çetelerin çocuklarından en az 10’unun ülkeye geri getirilmesi kararı aldı.

-Avrupa Birliği (AB) içinde glifosatı yasaklayan ilk ülke olmak isteyen Avusturya’da da kansere yol açtığı savunulan bu tarım ilacının yasaklanması ertelendi.

-Fransa’da hükümetin emeklilik reformunda ısrar edeceğini ilan etmesi ardından en büyük sendikalar birliği CFDT ile CFTC’den de 17 Aralık’taki ulusal çaptaki eylemlere çağrı geldi.

-Madrid’deki COP25 iklim konferansı sürerken, karbondioksit salınımlarının azaltılması konusunda başarılı olan 15 özel sektör veya sivil toplum projesine de ödülleri dağıtıldı.