GÜNDEM 12 EYLÜL 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-AKP’yi 12 Eylül’ün kurumlaşması olarak değerlendiren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, “1980 darbesiyle başlayan İkinci Cumhuriyet değişimi, 2000’lerin başlarında yaşanan şiddetli bir bunalımla Birinci Cumhuriyet’ten kopmayı yaşadı” dedi.

-HDP'li Öcalan, AKP iktidarının özellikle 2015 yılından bu yana iktidarını ayakta tutabilmek için Kürt Halk Önderi Öcalan'a karşı ağırlaştırılmış bir tecridi devreye soktuğunu belirterek, "Bu tecrit halkların barışına yönelik bir saldırıdır" dedi.

-‘Tecride, Faşizme, İşgale Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı’ selamlayan KCDK-E Eş Başkanlık Divanı, “Önder Öcalan’ı savunmak insanlığı savunmaktır” dedi.

-Amed 78'liler Girişimi Başkanı Gani Alkan, 12 Eylül askeri darbesinin 40. yılına ilişkin konuşarak, "O günün bugünden tek farkı; aktörlerdir. O gün haki renkli askeri elbise giyinmişti bugün ise sivil elbise giyiniyorlar. Bugün 12 Eylül'ün çok daha gerisi

-HBDH: Faşist Türk devleti, halkları birbirine kırdırmak için de türlü yöntemler geliştirmiş; Alevi-Sünni, Türk-Kürt, sol-sağ arasında derin çelişkiler oluşturarak; mezhep çatışmalarının, katliamların ve saldırıların birebir yöneticisi olmuştur.

-HDK Sağlık Meclisi’nden Heval Bozdağ, yerel yönetimlerin kayyum politikaları ile tasfiye edilmesinin Kürdistan illerinde pandemide dezavantaj olarak ortaya çıktığını söyledi.

-Kayıp yakınları her cumartesi günü olduğu gibi, kayıp yakınlarının akıbetini soracak.

-Avrupa’da hidrojen enerjisiyle çalışan trenler Almanya’dan sonra Avusturya’da da test edilmeye başlanacakken, birçok ülkenin daha önümüzdeki 5 yıla kadar tüm dizel trenleri değiştirme hedefi dikkat çekiyor.

-Günlerdir polis şiddetinin tam bir katliama dönüştüğü Kolombiya’da hükümet, halktan resmen özür diledi.

-DAİŞ bağlantılı çetelerle iç savaşın binlerce can aldığı Mozambik’te bir liman şehrinin ardından iki adanın daha çetelerce işgali, doğalgaz yataklarının bölgedeki çatışmaların artacağını gösteriyor.