GÜNDEM 14 ARALIK 2019

14 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-Brüksel’de 2 gün süren uluslararası Rojava konferansının sonuç bildirgesinde Türkiye’nin işlediği savaş suçlarının birçok anlaşmanın açıkça ihlali olduğuna vurgu yapılırken, Rojava özerk yönetiminin doğrudan muhatap alınması çağrısı yapıldı.

-İşgal saldırısından dolayı topraklarından göç etmek zorunda kalan Serêkaniyêli Êzîdîler, “İşgalciler durduğu sürece dönmeyeceğiz ama topraklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” diyor.

-HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Bahattin Karaman, halkın iradesine saygısızlık yapıp hakaret ettiğini belirterek, ‘ben sizinle baş edemedim, sandıkta yenemedim. Ben de sizin seçtiklerinizi tutuklarım’ diye meydan okuduğunu söyledi.

-Latin Amerika’da peş peşe başlayan eylemleri ülkeler arasında farklılık gösterse de temelinde neoliberalizm karşıtlığına dayanıyor. Öte yandan Latinlerdeki 21. yüzyıl sosyalizminin altın çağı da bitiyor…

-EVİD-SEN Başkanı Gülhan Benli, tekstil atölyelerinin ev emekçisi kadınları sömürdüğü söyleyerek, durumu ‘taşeronun taşeronu olarak’ tanımladı.

-Avrupa Süryaniler Birliği İsveç Temsilcisi Metin Rhawi, yayılmacı bir dış politika izleyen ve başka ülkelerin topraklarını işgal eden Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halifeliğin peşinde olduğunu söyledi.

-Avrupa Birliği, 2050 yılına kadar karbondioksit salınımlarını sıfırlama hedefini Polonya olmadan hayata geçirmeye çalışacakken, bu hedefin gerçekçi olup olmadığı da tartışma konusu.