GÜNDEM 15 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Cezaevlerinde son dönemlerde hak ihlallerinin daha da arttığını vurgulayan İHD’li Nuray Çevirmen, çok fazla başvuru aldıklarına dikkat çekti.

-İş güvenliği ve denetiminin olmadığı inşaatlarda çalışmak zorunda bırakılan Kürt gençleri, iş cinayetlerinin kurbanı oluyor. Van ve Ağrı’ya son 20 günde 4 işçinin cenazesi geldi.

-HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, en karanlık günlerde dahi alanları özgürleştiren ve cesareti büyüten kadın mücadelesinin hız kesmeden süreceğini vurguladı.

-Irak’ta bir siyasi cinayet işlendi. Aslında Irak tarihi boyuncu hemen hemen her gün ya da aya denk gelen bir siyasi cinayet işlenmiştir.

-Amed zindanında 1981 ile 1984 yılı arasında Türk devletinin uyguladığı vahşet, Kürt devrimcilerinin açlık grevileri, ölüm oruçları ve yargılamaları dünya basını tarafından da yakından takip ediliyordu.

-BM Suriye Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Pinheiro, İdlib’teki bütün tarafların savaş suçu işlediğini ifade ederek, Türkiye destekli HTŞ ve SMO çete gruplarının denetimindeki bölgelerde yaşanan insanlığa karşı işlenmiş suçlara dikkat çekti.

-Rojava Devrimi'nin yıldönümüne ilişkin açıklama yapan Women Defend Rojava, Internationalist Commune ve RiseUp4, "18-19 Temmuz'da herkesi, her yerde bu eylemlere katılmaya çağırıyoruz" dedi.

-Dünya üzerinde doğaya salınan plastiklerin önemli bir bölümü hava yoluyla okyanuslara kadar ulaşırken, mikro plastiklerin kutuplardaki erimeye dahi etkide bulunduğu savunuluyor.

-Dünyanın birçok ülkesinde ilaçların yetersizliği ve sağlık sistemlerinin yaşadığı çöküntü malarya, HIV ve verem gibi birçok hastalıktan ölümlerin artmasına neden olacak.

-Muson yağmurlarının etkili olduğu Güney Asya ülkesi Bangladeş’te ülke topraklarının üçte biri sular altında kalırken, milyonlarca kişi de evlerinden oldu.