GÜNDEM 16 KASIM 2019

16 Kasım gündeminden öne çıkan başlıklar

HDP Milletvekili Ömer Öcalan, İmralı tecridinin devletin acizliğinin bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, devletin kendi anayasasına bile saygı göstermediğini söyledi.

TUAY-DER Yöneticisi Av. Aslıhan Bulut, siyasi tutsakların yaşadıkları işkenceye ilişkin konuşarak, "Tutsaklar can güvenliklerinin olmadığını belirtiyorlar. Tüm çabalarımız ve suç duyurularımız sonuçsuz bırakılıyor" dedi.

Eruh’tan Mersin’e zorunlu göçün birinci nesliydi, intikam yeminiyle dönüş yapıp Avaşin’de başladı. Basya’ya, oradan da Şengal’e uzandı. Özlemiydi Botan ve artık Gabar’daydı Şerjin…

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı’nın uluslararası insani hukuk alanındaki gönüllü danışmanlarından, Cenevre Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü Marco Sassoli, Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’de yürüttüğü işgal saldırılarının uluslararası hukuk boyutunu ve yaşanan ihlallerin ne anlama geldiğini ANF’ye değerlendirdi. 

Avustralya’nın Papua Yeni Gine’de kurduğu mülteci kampında altı yıl ağır koşullarda tutulan Doğu Kürdistanlı mülteci ve gazeteci Behruz Bokani, sonunda özgürlüğüne kavuştu. Bokani’nin kampta telefonu üzerinden yazdığı bir kitap ödül almıştı.

Almanya’nın Stuttgart kentinde Veysel S., Agit K., Evrim A., Özkan T. ile tutuksuz olarak Cihan A’nın yargılamasına Cuma günü Stammheim Cezaevi salonunda devam edildi.

İsveç kamu radyosu (Sveriges Radio-SR), Türk devletine bağlı çete gruplarının Kuzey Suriye'de savaş suçları işlediğini gösteren yeni kanıtlar olduğunu duyurdu.

Ağır bir ekonomik kriz yaşayan İran’da, maliyeti yüksek yakıt sübvansiyonu sistemini reformdan geçirmek ve kaçakçılıkla mücadele adı altında benzine en az yüzde 50 zam yapıldı.

Dünyada kadına yönelik şiddete dair caydırıcı yasaların olmadığı ülkelerin başında gelen Rusya’da her yıl 8 bini aşkın kadın, partnerleri tarafından katlediliyor.

Fransa meclisi, her yıl on binlerce hektarlık ormanlık alanın yok olmasına neden olan palmiye yağı kullanımını teşvik eden yasa maddesinden geri adım atmak zorunda kaldı.