GÜNDEM 17 AĞUSTOS 2019

17 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-PKK Eğitim Komitesi Üyesi Orhan Kendal, sömürgeciliğin sadece Kürdistan’ı işgal etmekle yetinmeyip beyinleri de işgal ettiğini belirterek, PKK’nin öncelikle Kürt insanının beynindeki karakolları yıkmak için eğitime büyük önem verdiğini söyledi.

-Kaz Dağları’nda Su ve Vicdan Nöbeti devam ediyor. Nöbet tutanlardan Sevgi Koç, Kaz Dağları’nın doğa katliamına karşı mücadelenin simgesi haline geldiğini söyledi.

-Vedat Karataş, Mersin’in sahil yolu ve merkezini birbirine bağlayan üst geçitte, sazıyla Kürtçe stranlar söylüyor. Üst geçit ile aynı hedefi var aslında; birlikteliği sağlamak ve Kürtlere ezgilerini hatırlatmak.

-“Sen dağları bulunduğun yere taşırsan ve yaşarsan gerillayla yürürsün” diyen Aydın, dağları küçük odasına taşıdı, sonra dağlara yürüdü. Geçen yıl Erzurum Eyaleti’nde şehitler kervanına katıldı.

-Finlandiya ve İsveç medyası, binlerce yıllık tarihi geçmişi olan insanlığın ortak mirası Hasankeyf’te gerçekleşen doğa, tarih ve kültür katliamını kamuoyunun gündemine getirdi.

-İsveç hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin gençlik örgütü SSU, hükümetten Rojava’ya yönelik işgal tehditlerini artıran Türkiye’ye silah satışlarını durdurmasını ve saldırılara karşı Rojava’yı korumasını istedi.

-Savaş ve şiddetin toplum üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Sosyal Hizmet Uzmanı Mustafa Altıntop, "Toplumun istek ve talepleri kabul görülmediğinde, toplum içi şiddet tırmanır" dedi.

-Afrika’daki birçok hayvan türünde olduğu gibi zürafalar da yok olma tehdidiyle karşı karşıya iken, zürafaların koruma altına alınmasında geç kalınması endişeleri arttırıyor.

-ABD’nin en büyük eyaleti Kaliforniya, Donald Trump’ın milyonlarca göçmene vatandaşlık hakkını kısıtlayan kurallarına karşı duracak.

-Birçok su canlısını aynı anda yok eden elektrikle balık avlanma metoduna Fransa’dan da kesin olarak yasak kararı geldi.