GÜNDEM 18 EYLÜL 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-‘Apê Musa 100 yaşında’ kitabının redaksiyonunu yapan Hüseyin Aykol, Kürt basınına Bedirxan Ailesi’nden sonra en önemli katkının Musa Anter tarafından sağlandığını söyledi.

-Dersim İnşa Kongresi (DİK), Kürecikliler İnisitatifi, Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF), Orta Anadolu Kürtleri Platformu (PKAN), KCK’nin başlattığı “Tecride, faşizme, işgale son; özgürlüğü sağlama zamanı" hamlesine başarıya ulaştırmak için her türlü çabayı, emeği, enerjiyi ve fedakârlığı ortaya koyacaklarını belirtti.

-Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri açıklandı. Yeni Yaşam Gazetesi’nin düzenlediği yarışmada 5 ayrı dalda ödül verildi.

-Ailesindeki yurtsever gelenekten etkilenen Brusk Reşit, 2008 yılında devrim saflarına katılır ve şehadet anına kadar inançlı ve iradeli bir şekilde düşmana karşı savaşır.

-Küresel ısınmanın etkilerinden korunmanın yollarını arayan Fransa’da hazırlanan bir raporda, 30 yıl boyunca her yıl kişi başına bir ağaç ekilerek mücadele edilmesini öneriyor.

-ABD’de bir sınır dışı cezaevinde özellikle kadınları hedef alan tıbbi uygulamalar ve salgına karşı önlemlerin alınmadığına dair iddialar gündemde.

-ABD’ye göre, Suriye ve Irak’ta büyük oranda bitirilen DAİŞ çeteleri başta Afrika olmak üzere birçok ülkedeki farklı gruplar üzerinden etkili olmaya çalışıyor.

-Temmuz ayında hava kirliliğinden sorumlu olması nedeniyle yargı tarafından mahkum edilen Fransız hükümeti, ülkenin birçok büyük şehrinde emisyon sınırlamalarının getirildiği alanlar kurma kararı aldı.