GÜNDEM 18 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-HDP’nin Hakkari ve Edirne’den başlattığı “demokrasi yürüyüşü” takip edilecek.

-HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, Gençlik Meclisleri olarak yeni bir mücadele hamlesi başlattıklarını belirterek, gençlere özgürlük, anadilde parasız eğitim; ekolojik bir dünya, eşit ve demokratik bir yaşam için ‘Harekete Geç’ çağrısında bulundu.

-Türkiye'de kadına yönelik şiddet pandemi sürecinde daha da arttı. Kadın kurumları ve İHD'nin yayınladıkları raporlara göre pandemi sürecinde onlarca kadın katledildi.

-Rejimin 9 yıl boyunca Suriye krizini çözmeye yönelik Özerk Yönetim'in attığı adımlara olumlu karşılık vermediğini söyleyen Kuzey-Doğu Suriye Eşbaşkanlık sözcüsü Emine Osê, "Suriye'de tek çözüm bölge halklarının birliğidir" dedi.

-Türkiye’nin uçuruma doğru gittiğini söyleyen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu gidişata hep birlikte dur denmesi gerektiğini vurgulayarak, muhalefete, "Gelin muhalefet cephesi oluşturalım" çağrısı yaptı.

-George Floyd’un ailesinin BM’de yaptığı ABD’deki siyahilere yardım çağrısına yönelik konuşan İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet, yüzyıllar süren ırkçı şiddetin tazmin edilmesini istedi.

-Geçtiğimiz yıl sağ iktidara karşı büyük bir isyanın yaşandığı Şili’de polisin aktivist kadınlara yönelik baskıları artıyor.

-Covid-19 salgınının ilk başladığı Çin’de başkent Pekin’deki yeni vakalara karşı sıkı önlem ve yasaklar sürerken, başka eyaletlerde de ‘dış kaynaklı’ olmayan vakaların görüldüğü bildiriliyor.

-AP’de konuşan Mağrip kökenli parlamenter Younous Omarjee, yüzyıllarca siyahilerin köleleştirildiği uygulamaların soykırım olarak tanınması çağrısı yaptı.