GÜNDEM 19 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Hakkari'den Amed'de gelen yürüyüş kolunun içerisinde yer alan HDP milletvekilleri Murat Sarısaç ve Tülay Hatimoğulları, eylemlerinin politik hedefini, yol boyunca edindikleri izlenimleri ve onları Ankara'da neyin beklediğini ANF'ye anlattı.

-Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ) üyesi Şivan Mûrad, Elî Brahîm ve Sinûnê halk meclisi üyesi Seydo Elî, Türk devletinin saldırılarına karşı Êzidî halkının topraklarını terk etmeyeceklerini belirtti.

-Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Şimoni ve Hürmüz Diril’in kayboluşundan 1915 soykırımına kadar Süryanilerin bu topraklarda her daim tedirgin olduğunu söylüyor.

-KON MED Türk devletinin saldırılarına karşı "Her yer Kürdistan, her yer berxwedan" şiarı ile Cumartesi günü Almanya'nın birçok şehrinde yürüyüş ve miting yapılacağını duyurdu.

-KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, iktidarın önlem almadığı salgını, ‘fırsat’ olarak görerek, hak arayışlarını bastırmaya çalıştığını, HDP’yi terörize etmesinin de bunun gereği olduğunu söyledi.

-HDP'ye yönelik baskılara ilişkin konuşan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "HDP bu ülkede barış ve birliğin garantisidir. Eğer ülkede birlik, özgürlük ve demokrasi adına bir şeyler varsa HDP, halk ve demokrasi güçlerinin sayesindedir" dedi.

-Sri Lanka’da yapılan arkeolojik çalışmalar, Afrika dışında en eski ok ve yay kullanımının günümüzden 48 bin yıl öncesine dayandığını gösteriyor.

-Irkçılık tartışmalarının odağında olan ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası için Facebook’ta paylaşılan reklamlar, Nazi sembolü kullanıldığı gerekçesiyle kaldırıldı.

-Batı Afrika’da meydana gelen bir toprak kaymasında en az 13 kişi yaşamını yitirirken, onlarca kişinin de yaşamını yitirmiş olmasından endişe ediliyor.

-Çin ile gerginliğin had safhaya ulaştığı ABD’de Başkan Donald Trump, bu ülke ile ‘köprülerin tümüyle atılabileceği’ tehdidinde bulundu.

-Fransa’da insan hakları konusunda raporlar hazırlayan bağımsız kuruluş CNCDH’in yayınladığı raporda, basma kalıpçı, ayrımcı ve ırkçı eylemlerin direkt ve endirekt formlarıyla yoğun bir biçimde sürdüğü vurgulanıyor.