GÜNDEM 2 EYLÜL 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Son günlerde artan tecavüz olaylarının savaş konsepti ile bağlantılı olduğunu söyleyen TJA sözcüsü Ayşe Gökkan, "AKP zihniyeti herkes için tehlikeli. Bu yüzden AKP'ye karşı devletlerarası bir koalisyon kurulmalı" dedi.

-KDP, Bradost, Lêlikan ve çevresindeki bölgelerin işgalinden sonra Türk ordusu için yeni üs ve merkezler kuruyor.

-Bu sabah Irak’ın başkenti Bağdat’a gidecek Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un BM’yle birlikte Irak’ın egemenliği konusunda adım atacağı duyurulurken, Türkiye’nin işgal saldırılarının hedefleneceği ihtimali netleşiyor.

-MKM sanatçılarından Ruken Yılmaz, Kürt müziğinin özünden beslenmesinin tekrar olmadığını, güncel tutulduğunu belirterek, şunu vurguladı: “Üretilmiyor, demek üstenci bir dil ve haksızlık.”

-Koronavirüsünün yaygınlaşmasını bahane eden tekstil işverenleri, sendikaları ortadan kaldırmak için Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'te on binlerce sendikalı işçiyi ve işçi önderlerini işten attı.

-Küresel ısınmanın etkileriyle Avrupa’da özellikle Alpler’de yeni yeni göller ortaya çıkarken, Doğu Afrika’da Grand Rift Vadisi’nde göllerin su seviyesindeki yükseliş henüz açıklanabilmiş değil.

-Ekonomik kriz ve salgınla binlerce kişinin işsiz kaldığı Van’da, elektrik ve su borcunu ödeyemeyenlerin elektrik, doğalgaz ve suları kesilmeye başlandı.