GÜNDEM 22 OCAK 2020

22 Ocak gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Stêrk Tv'de yayınlanan Özel Program'a konuk oldu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi, başta Rojava olmak üzere Kürdistan'ın 4 parçasında yaşanan savaş ve direnişe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bayık, Maxmur Kampı'na yönelik ambargoya da tepki gösterdi.

-DAİŞ’in yeni şefi Muhammed Abdurrahman El Mevla El Selbi’nin (Haci Abdullah) yakın elemanlarından Taner Sabri Görenoğlu, El Selbi ve eşinin, Erdoğan’a sempati ve güvenini anlattı.

-Van, Hakkari ve ilçelerinde yağan kar yağışı, yüzlerce yerleşim yerinin yolunu kapattı. Yerleşim yerlerinin günlerce kapalı olmasına rağmen Kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi ve diğer devlet kurumları duyarsız.

-Kürt ve enternasyonalist genç kadınlar, 25 Ocak’ta Almanya’nın Darmstadt şehrinde “Kanma, özgürlük mücadele yolundan geçer” sloganıyla bir kongre düzenliyor.

-BM İnsan Hakları Komisyonu, iklimsel değişiklikler nedeniyle ülkelerini terk edenlerin iltica hakkının doğduğuna hükmederken, bu karar ‘tarihi’ olarak nitelendiriliyor.

-Bolivya Parlamentosu, sağ muhalefetin ordu destekli darbesi sonucu görevini bırakmak zorunda kalan Evo Morales’in istifasını kabul etti.

-Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da düzenlenen bir saldırıda en az 36 sivilin yaşamını yitirdiği duyuruldu.