GÜNDEM 25 KASIM 2019

25 Kasım gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü etkinlikleri takip edilecek.

-Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, kadına yönelik şiddetin artmasıyla 25 Kasım’ın 8 Mart kadar anlam kazandığına işaret ederek, "25 Kasım, 2020’yi çözüm yılı yapsın" dedi.

-Kürt kadın gazeteciler, hem erkek egemenlikle zihniyet ve devlet baskısı altındaki çalışma koşullarını, hem de mücadeleleri ve Türkiye’de medyanın içinde bulunduğu durumu anlattı.

-Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım bürosu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla açıkladığı raporda, şiddetin devlet eliyle meşrulaştırıldığına dikkat çekti.

-Dünyada her yıl on binlerce kadın eşleri veya aile üyeleri taraıfndan katledilirken, her üç kadından birinin en az bir kez cinsiyetçi şiddete maruz kalıyor.

-Lozan’da bir araya gelen 4 parça Kürdistan’dan farklı kurum ve partilerin temsilcileri, 5-6 Aralık tarihleri arasında Lozan’dan Cenevre’ye ulusal birlik yürüyüşü düzenleyeceklerini duyurdu.

-Yaşamını yitiren 68 Kuşağı’nın öncü kadrolarından Teslim Töre’nin cenazesi Türkiye’ye gönderilecek. “Babamın yüzü hep ülkesine ve topraklarına dönüktü” diyen Töre’nin oğlu Hasan Töre, “Babamı Deniz Gezmiş veya Sinan Cemgil’in bulunduğu mezarlıkta gömmek istiyoruz” dedi.

-Kav: Özgürlük Hareketi, 42. yılına bu büyük mücadele ve büyük emekle ama aynı zamanda yüzlerce tutsağın canıyla girmiştir. On binler hala Özgürlük Hareketi’nin tarihini zindanlarda yazmaya devam ediyor.

-2015 yılından bu yana iç savaşın sürdüğü Yemen’de çoğu çocuk 250 bin insanın açlık yüzünden ölümle yüz yüze olduğu açıklandı.