GÜNDEM 25 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Rojava Devrimi'nin ardından AKP'nin Kürdistan'a yönelik soykırım saldırıları başlattığını belirten KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, Suruç katliamının da bu saldırının bir konsepti olduğunu söyledi.

-Gerilla, Güney Kürdistan’ın en güzel yerinde, Heftanin’de tam 40 gündür yorgunluk, açlık ve sıcak demeden savaşıyor. Güneşin en keskin olduğu anlarda gerillalar kılıçlarını kuşandı işgalcilere karşı.

-Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı birçok köy 1990'lı yıllarda yakılarak boşaltıldı. Farklı şehirlere göç eden halk yıllar sonra boşaltılan köylerine temelli dönüyor.

-İsviçre’de Lozan Antlaşması’nın 97’inci yıldönümünü protesto etmek amacıyla düzenlenen iki günlük yürüyüşün Lozan ayağı takip edilecek.

-Kayıp yakınları her cumartesi günü olduğu gibi bugün de kayıp yakınlarının akıbetini sormak için alanlarda olacak.

-Fransa’nın 30 yıldır cezaevlerinde tuttuğu ETA üyesi Frédérıc «Xistor» Haramburu’nun şartlı tahliyesine karar verilirken, barış savunucuları karara itiraz eden savcılığa sert tepki gösterdi.

-130 yıl boyunca Cezayir’i sömürge olarak elinde tutan Fransa, bu ülke ile yaşanan sorunları aşmaya çalışıyor.

-AB cezaevlerinde ‘terörizm’ suçlamasıyla tutulanların beşte dördünü DAİŞ çeteleri oluştururken, cezaevlerinde ilk kez bu düzeyde radikal İslamcının olduğu bildiriliyor.

-Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin dünyadaki biyo çeşitlilik için en büyük tehdit olduğu ve birçok salgında önemli faktörlerin başında geldiği uyarısı yapılıyor.