GÜNDEM 26 AĞUSTOS 2019

26 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Amed, Van ve Mardin belediyelerinin AKP/MHP iktidarı tarafından gasp edilmesi ardından düzenlenen protesto eylemleri takip edilecek.

-Halkevleri Eşbaşkanı Nuri Günay, HDP'li belediyelerin işgal edilmesine tepki göstererek, "Bu sadece 3 belediyeye ait bir kayyum kararı değildir. Türkiye demokrasisine ve seçme-seçilme hakkına karşı yapılan bir darbedir" dedi.

-2009 yılında Öcalan’ın çağrısı ile Türkiye’ye gelen Barış Grubu Sözcüsü Nurettin Turgut, "Barış için ne kadar uğraş versek de devletin barışmaya niyeti yok. Öcalan barış dedikçe, devlet kayyumlar ile savaş diyor" dedi.

-Amed, Van ve Mardin belediyelerinin gasp edilmesini değerlendiren ÖHP İstanbul Eş Sözcüsü Serhat Çakmak, iktidarın her alanda sıkıştığını ve OHAL bitmiş olsa da Kürtler açısında OHAL’in hala devam ettiğini söyledi.

-Efrîn’in Şêrawa ilçesine bağlı Bircqase, Kilote, Gundê Mezin ve Başemrê köylerinin üç tarafı, Türk ordusu ve bünyesindeki çeteler arafından çembere alınmış durumda. Köylere giden tek yol ise Suriye rejiminin denetiminde.

-Stockholm Kürt Enstitüsü Başkanı Yazar Kamran Simo Hedilli, Amed, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesinin sömürgeci bir uygulama olduğunu söyledi.

-Son günlerde Amazonlarda yüz binlerce hektarlık alanın yanması gündemi sarsarken, yakılan veya doğrudan tahrip edilen ağaçların kendini yenileyebilmesi 100 ve üstünde bir süre gerektiriyor.