GÜNDEM 26 ARALIK 2019

26 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-KCK: Roboski katliamı unutulmayacaktır. Özyönetim direnişi sırasında gerçekleşen katliamlar unutulmayacaktır. Kadın da olsa çocuk da olsa gereğini yapın diyerek talimat verip çocukları ve kadınları katledenler de unutulmayacaktı.

-Amed: 2019 yılı doğru ve güçlü çözümleme ile ele alındığında görülecektir ki kadınların özgürlük savaşı, erkek egemenlikli uygarlığın en temel köşe taşı olan kadın köleliğini reddederek iktidar ve devlet sistemine meydan okuyan bir düzeye gelmiş bulunuyor

-19’u çocuk 34 Kürdün Türk savaş uçakları tarafından katledilmesinin üstünden 8 yıl geçti. Sorumlular yargılanmadı. Her şey açıkça belli olmasına rağmen emri verenler de yargılanmadı ve katliamın üstü örtülmeye çalışılıyor.

-Kadına yönelik şiddet her yıl artsa da 2019’da kadınlar açlık grevlerinden savaş karşıtı eylemlere, meydanlardan haber sahasına alanlarını terk etmedi. 2020’ye ise mücadeleyi büyüterek giriyor.

-Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal ve soykırım saldırılarından dolayı Girê Spî’yi terk etmek zorunda kalan halk için Til Semen’de kamp kuruldu.

-HDP Erciş İlçe Eşbaşkanı Şakir Asıl, Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin’in hukuksuz bir şekilde tutuklandığını belirterek, Van F Tipi Cezaevinden Osmaniye’deki cezaevine 12 saat buyunca elleri arkadan kelepçeli bir şekilde sürgün edildiğini söyledi.

-İktisatçı Ramazan Tunç, AKP-MHP ittifakının yarattığı ekonomik krizden kaynaklı geçimini sağlayamadıkları için intihar ettiklerini belirtti.

-Erdoğan ‘hayalim’ dediği Kanal İstanbul üzerinden İmamoğlu ile karşı karşıya gelirken HDP de birçok çevreden tepki alan projeyi bir yıkım projesi olarak değerlendirdi.

-Kuraklıklar ve sonrasında aşırı yağışların vurduğu Güney Sudan’da önlem alınmazsa nüfusun neredeyse yarıya yakını açlıkla karşı karşıya kalacak.

-İran’da kasım ayındaki gösterilerde katledilenlerin anısına sosyal medyada yapılan çağrıların hemen akabinde birçok eyalette internet bağlantısının kesilmesi dikkat çekti.