GÜNDEM 27 OCAK 2020

27 Ocak gündeminden öne çıkan başlıklar

*DAİŞ’in ünlü şarkıcılarından Ebu Gurabaa El Yemeni şimdi de Erdoğan ve oluşturduğu çete koalisyonu “Mili Ordu” için şarkı söylüyor.

*İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin insanlığa karşı suç teşkil ettiğini belirtti.

*Kanal İstanbul Projesi’nin neden olacağı yıkıma dikkat çekmek için 60 kilometre yürüyen ve kalp krizi geçiren 73 yaşındaki mimar Cafer Sungur, “doğaya ve insanlığa ihanet” dediği projeye karşı birlik olmak gerektiğini vurguladı.

*Libya’da Moskova-Ankara öncülüğünde dayatılan ateşkes, fiili olarak sona erdi. Hafter güçleri, liman kenti Misrata’ya doğru yola çıktı, çatışmalar yaşanıyor.

*Filistinliler, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ortadoğu’ya barış” planını açıklaması halinde Oslo anlaşmalarından çekilme tehdidinde bulundu. Filistinlilere göre plan, işgali kalıcılaştıracak. 

*Çin’de ortaya çıkan virüsü engellemek için kısıtlamalar yayılırken, Batılı ülkeler karantinadaki kentlerden kendi vatandaşlarını çıkarmaya çalışıyor.

*İsrail resmiyette  “düşman devlet” olarak değerlendirdiği Suudi Arabistan’a iş veya dini seyahatlere ilk kez onay verdi.

*Dünya genelinde kadınların eşitliği yakalamaya çalıştığı alanlardan birini spor oluştururken, kadınların sporda yakaladığı her ilerleme birçok alandaki haklarına sahip çıkmalarını da beraberinde getiriyor.

*Avrupa’da kış mevsiminin sonlarında anormal derecede ılımlı bir hava bekleniyor. Kıtanın kuzeyinde ise artan düzeyde yağışların olacağı tahmin ediliyor.

*İklim değişikliklerine ilişkin uyarılar, gelecekte daha sıcak bir dünya öngörürken, nüfus uzmanları daha kalabalık bir dünya tahmininde bulunuyor. Mevcut durumda, gıda ürünlerinin de en az üçte biri israf ediliyor.