GÜNDEM 29 OCAK 2020

29 Ocak gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Hozat: Kürt-Arap ittifakı bölgenin demokratikleşmesinde kilit bir öneme sahiptir. Ortadoğu’nun demokratikleşmesi Kürt-Arap ittifakının güçlenmesine ve kalıcılaşmasına bağlıdır.

-PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi, Mehmet Sait Demir (Dijwar Botan) 7 Aralık 2019’da geçirdiği kalp krizi sonucu şehit düştüğünü belirtti.

-Türk devletinin kirli savaşı yüzünden Maxmur halkının cezalandırılmaması gerektiğini söyleyen HDP Amed İl Başkanı Zeyat Ceylan, "Maxmur'a yönelik ambargonun kaldırılması için Başur Hükümeti ve Mesut Barzani devreye girmelidir" dedi.

-Avrupa Parlamentosu 16’ncı Kürt Konferansı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, çok sayıda siyasi grup ve tanınmış ismin katılacağı konferansa Nobel ödüllü isimler hamilik yapıyor.

-Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Elazığ’da yaşanan depremin ardından söylediği, "Biz Van’ı, Erciş’i yeniden inşaat ettik" sözlerine Van halkından tepki geldi. Vanlı yurttaşlar Erdoğan'ın hiç bir şey yapmadığını, kendilerini sadece borçlandırdığını belirtti.

-Donald Trump’ın Ortadoğu Barış Planı Filistinli güçler tarafından kesin olarak reddedilirken, BM’den yapılan açıklamada 1967’de belirlenen sınırlara bağlı olunacağı vurgulandı.

-Karayipler’de Küba ile Jamaika arasında meydana gelen 7,7 şiddetindeki deprem sonrasında Tsunami riski için verilen alarmın kaldırıldığı duyuruldu.