GÜNDEM 30 EKİM 2019

30 Ekim gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-Strasbourg’daki Avrupa Konseyi (AK) önünde 384 haftadan bu yana süren Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’ni bu hafta Danimarka’dan gelen Kürtler devraldı.

-Türk devletinin işgal saldırılarından dolayı mağdur olan Dirbêsiyêli çocuklar, okula gidemediklerini, işgal önce yaşamlarını özlediklerini ve tek umutlarının köylerine dönmek olduğunu söylüyorlar.

-Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti, Rojava İçin Dünya Direniş Günü ilan edilen 2 Kasım’da yapılacak gösterilere destek vereceklerini bildirdi.

-HDP'li belediyelerin kayyum atanarak gasp edilmesine ilişkin konuşan ÖHD Amed Şube Eş Başkanı Avukat Muharrem Şahin, "Aslında belediyelere kayyum ataması değil, Kürtlerin kazanımlarına ve yaşam alanlarına saldırıdır bu" dedi.

-ABD Temsilciler Meclisi, Rojava’yı işgal saldırılarını sürdüren Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da kapsayan Türkiye’ye ve Türk ordusuyla çalışan şirketlere yönelik bir dizi yaptırım içeren yasa tasarısını kabul etti.

-Mustafa Koçak, adil yargılanma talebiyle başlattığı açlık grevini 90. gününden sonra çevirdiği ölümü orucunun 30. gününe girdi. Annesi Zeynep Koçak, “Oğlum adalet diye diye 37 kiloya indi” dedi.

-Norveç’in Rana kentinde belediye meclisi, Türk devletinin işgaline karşı tutum almaya hazırlanıyor.

-İsrailli tarihçi Prof. Benny Morris, Avrupa’nın Türkiye’nin misilleme yapmasından korktuğu için Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki etnik temizliğini görmezden geldiğini söyledi.

-Brezilya’da 2 bin kilometreye yakın sahil kesiminde görülen petrol akıntılarının temizlenemediği bildirilirken, Birleşmiş Milletler (BM)’den acil önlem alınması çağrısı yapıldı.

-Britanya’da hükümet ile parlamento arasındaki çetin Brexit mücadelesi alınan erken seçim kararıyla yeni bir aşamaya giriyor.