GÜNDEM 30 OCAK 2020

30 Ocak gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Erdoğan’ın artık şehirlerdeki düzeni sadece kolluk güçleriyle sağlayamadıklarını söylemesinin ardından bekçilerden paramiliter güç kurulmasını sağlayan kanun geliyor. HDP’ye göre; AKP halktan korkuyor.

-Avrupa Konseyi (AK) önünde 8’inci yılında da kararlılıkla süren Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi Tertip Komitesi üyesi Zülfü Bingöl, “Eylemimiz tarihi bir direniştir. Kürt halkı taviz vermeden özgürleşene kadar Önderliğine sahip çıkacaktır” dedi.

-Yunanistan’ın Lavrio kentinde polis karakolu binasının mültecilerin barınmak için kullandığı üst katında kadın cinayeti işlendi. Rojavalı Kürt mülteci kadın Evin Ekrem Ali (35) eşi Behzat Ali tarafından bıçaklanarak katledildi.

-Türk ordusundan zorunlu askerlik yaparken firar ederek Kürdistan dağlarına gelip gerillaya katılan Zagros Botan, Kürdistan gençlerine de Türk askerliğini yapmamalarını salık verdi.

-Fransa Meclisi’nde kadına yönelik şiddete karşı kabul edilen yasa tasarısıyla, ‘yakın tehlike’ durumunda doktorların ‘tıbbi sır saklama ilkesinden’ muaf olmalarına imkân tanınacak.

-Aylardır kötü ve yolsuz yöneticilere karşı direnişin sürdüğü Lübnan’da sadece son iki yılda yüz bini aşkın genç ülkesini terk etti.

-Kanada’da geliştirilen yapay zekaya dayalı bir algoritma sayesinde Çin’den yayılan Corona Virüsü salgınının Dünya Sağlık Örgütü’nden çok daha önce ortaya çıkarıldığı savunulurken, yeni teknolojilerin salgınlarla mücadeleyi erkene almanın önünü açacağı vurgulanıyor.