GÜNDEM 5 ŞUBAT 2020

5 Şubat gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Vakıflar üzerinden çok ciddi bir ekonomik rant döngüsü olduğunu belirten iktisatçı Alp Altınörs, Türkiye'de denetimde bir kara delik oluştuğunu ve iktidar bünyesindeki vakıfların hiçbir şekilde denetlenmediğini söyledi.

-Avrupa Parlamentosu’nda 16. Kürt konferansı düzenlenecek.

-Almanya’nın Düsseldorf kentinde, 15 Şubat uluslararası komployu protesto etmek amacıyla 2 günlük uzun yürüyüş düzenlenecek.

-Çin’den yayılan Korona virüs salgınının ülke ekonomisini ‘çöküşe götürme’ endişelerinin temelsiz olduğuna dikkat çeken Ekonomist Gabriel Felbermayr, buna rağmen ülkede ciddi ‘rahatsızlıkların’ oluşabileceğini savundu.

-Dünya ülkeleri küresel ısınmaya karşı mücadelede henüz ortak bir tutum alamazken, Ocak ayının Avrupa’da son 40 yıldaki ocak aylarından en az 3 derece daha fazla olduğu duyuruldu.

-Rusya’nın nükleer silahlarını modernizasyon aşamasında olduğunu iddia eden ABD yönetiminden ilk kez bir denizaltıya ‘düşük güçte nükleer silahın’ monte edildiği duyuruldu.

-OECD tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, Fransa’da 6 yıl önce hayata geçirilen ‘karbon vergisi’ sayesinde karbondioksit (CO2) salınımlarının en az yüzde 5 azaltılması sağlandı.