GÜNDEM 5 ARALIK 2019

5 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-Sınırda Türk askerleri tarafından vurulan ve tedavi olmak için Kızıltepe Devlet Hastanesi'ne götürülen Suriyeli Basil Mihemed Nezir, hastanedeyken böbreğinin çalındığını belirterek, uluslararası insan hakları kuruluşlarına çağrıda bulundu.

-Hakkari halkı, gasp edilen belediyeye çok zorunlu olmadıkça gitmediklerini, hiçbir hizmet de üretemeyen kayyumu kabullenmeyeceklerini söylüyor.

-Çocukluğundan bu yana klamlar söylediğini belirten Dengbêj Evdilezîzê Koçer, dengbejliğin Kürt halkının kadim kültürü olduğunu ve dengbêjlere sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

-BM’ye göre, 2020’de iklimsel etkenler ve savaşlar nedeniyle dünya genelinde yarısı Afrika’da olmak üzere 170 milyona yakın kişiye insani yardım ulaştırılması gerekecek.

-Nüfusunun üçte birinin aşı olmadığı Samoa Adaları’nda bir turistten bulaştığı tahmin edilen kızamık nedeniyle çoğunluğu çocuk en az 60 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

-ABD Başkanı Trump’ın Talibanlarla müzakerelerin yeniden başlaması kararı ardından özel temsilci Zalmay Khalilzad’ın Afganistan ve sonrasında Katar’a gideceği duyuruldu.