GÜNDEM 6 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Hozat, Kürt kadın hareketinin, dünya kadın hareketlerinin ideolojik, felsefi ve örgütsel öncülüğünü üstlendiğini söyledi.

Avrupa, Kanada ve Avustralya’da Türk devletinin işgal saldırıları, HDP’ye yaptığı siyasi darbe ve siyasi soykırım operasyonları protesto edilecek.

-Toprakları için savaşmak zorunda kalan Efrînli Nişa, "İlk katıldığımda yapamam zordur dedim. Ancak YPJ kadın çizgisini tanıdıkça iradem gelişti, güçlendim. Kadın her yerde öncüdür. Efrîn’i geri almak bizim hedefimizdir” diyor.

-Kadınlar en çok kendi evlerinde tehdit altında. Bu doğrultuda zaten mevcut olan aile içi şiddet ve istismar, korona günlerinde evde daha çok zaman geçirilmesiyle birlikte artış gösterdi.

Adil yargılanma talebiyle 156 gündür ölüm orucunda olan avukat Ebru Timtik’in teyzesi Sultan Kaya, 75 kilodan 42 kiloya düşen yeğeni ve arkadaşlarının adalet çığlığının geç olmadan herkes tarafından duyulması gerektiğini söyledi.

-Feminist araştırmacı-yazar Gülfer Akkaya Jitem.turkey /KodAdım:Yeşil isimli Instagram hesabından ölüm tehditleri aldığını belirterek, "İnsanları korkutup, tehdit ederek susturmayı, sindirmeyi amaçlıyorlar" dedi.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de eylemde olacak.

-Geçtiğimiz yıl yaşanan Ebola salgınının yeniden başladığı Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki iç çatışmalarda sadece son birkaç ayda binin üzerinde kişi hayatını kaybederken, yarım milyon kişi de göç etmek zorunda kaldı.

-Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı, Mağrip El Kaidesi örgütünün liderinin düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü duyurdu.

-BM ve Avrupa’nın önde gelen merkez bankalarının başkanlarının yaptıkları çağrılarda, dünya ekonomisinin daha ekolojik bir modele kavuşması için ‘geç kalınmadan’ harekete geçilmesi isteniyor.