GÜNDEM 8 EYLÜL 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Avrupa’daki Kürtler ve dostlarının ‘özgürlüğüne kavuşana kadar sürdüreceğiz’ diyerek yürüttüğü Kürt Halk Önderi Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi, Frankfurt’tan gelen bir grupla devam ediyor.

-HDP Batman Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, İpek Er meselesinin sadece iktidarın uyguladığı kadın düşmanı politikalarla izah edilemeyeceğini, Kürdistan'daki savaş siyasetinin bir parçası da olduğunu söyledi.

-Türk devletinin tüm saldırılarına karşı Heftanin'i korumaya devam edeceklerini söyleyen gerilla Sara Ronahi, "Bedeli ne olursa olsun bu savaşı biz kazanacağız" diye konuştu.

-HDP Erciş İlçe Eşbaşkanı Sarya Bilici, belediyelerin gasp edilip kadın kurumların kapatılmasıyla birlikte kadın yönelimin pervasızca arttığını söyledi.

-Yunanistan’ın Midilli adasında mahsur kalan 13 bin mültecinin durumuna dikkat çekmek için "Kampları boşaltın, yer var" adıyla Alman meclisinin önüne 13 bin sandalyeli bir protesto düzenlendi.

-2014 yılından bu yan dünya genelinde artan gıda yetersizliğine karşı İsviçre’den acilen 1 milyar Frank ek fon talep eden Caritas, daha adil bir tarım politikası çağrısı yaptı.

-Başkanlık seçimlerinin üzerinden geçen bir aya rağmen protesto gösterilerinin hedefinde olan Belarus yönetimine çağrıda bulunan AB, tüm muhaliflerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

-Nijerya’da bir köye düzenlenen silahlı saldırıda çok sayıda sivil katledilirken, saldırının Boko Haram çetelerince düzenlendiği tahmin ediliyor.

-18 Ağustos’ta Mali’de darbeyle yönetimi ele geçiren cuntacılara karşı harekete geçen komşu ülkeler, yönetimin sivillere devredilmesi için 8 gün süre tanıdıklarını duyurdular.