GÜNDEM 1 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’a ilişkin açıklama yapan KJK Koordinasyonu, “Önderlik için esaret altındaki her gün; kadınlar, halklar olarak özgürlüğümüzden giden bir gündür. Esaret altındaki her gün; daha fazla savaş, katliam, kaos ve çözümsüzlüğün derinleşmesi demektir” dedi.

-Kürdistan halkının, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan'ı kendi doğum günü, dirilişi günü olarak gördüğünü belirten KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Elif Ronahi, "Kürt halkının kendisini var etmesi Önderlik gerçekliğimizle bağlantılıdır" dedi.

-Nisan 2005’te yayın hayatına başlayan ve 16. yayın yılını tamamlayan Newaya Jin gazetesi, 193. Sayısı ile okurla buluştu.

-Avrupa Parlamentosu (AP) Kürt Dostluk Grubu üyelerinin AP’nin yanı sıra Irak hükümetine hitaben yazdıkları mektupta, Şengal’de Irak’ın merkezi kontrolünü yayma çabalarının tehlikeli olduğu uyarısında bulunulurken, KDP’nin sorumluluğuna da dikkat çekiliyor.

-O gün Midyatlı Ayten de Bagok’taki şehitliğin açılışına gidecek ve elindeki bir demet çiçeği Karlıovalı Ayten’in mezarına bırakacaktı. Ardından Süryanilerin bu kutsal dağında yatan bir Alevi kadınının sonsuza kadar nurlar içinde uyuması için ellerini açıp dua edecekti.

- Halil, arayışçı bir gazeteci ve sinemacı ama hepsinden önemlisi iyi bir devrimciydi. Hiçbir zorluk karşısında yılmadı, pes etmedi. Bir devrimciye yakışır şekilde zorluklara karşı mücadele etti. Her görevi en iyi biçimde yapmak için yoktan var etmeyi esas aldı. Hiçbir görevi yarım bırakmadı. Yazıları, fotoğrafları ve filmleriyle gerillayı halka ulaştıran bir köprü oldu.

-2011 yılının 27 Kasım’ında Amed’in Pîran ilçesinde iki yoldaşıyla birlikte şehit düşen Armanc Kerboranî (Hüseyin Akdoğan), Halil Dağ’ın yakın arkadaşlarındandı. Armanc, Halil’in şehit düştüğünü 7 Nisan 2008’de Amed Eyaleti’nde dinlediği telsizden öğrendi. Ve aynı gün günlüğüne ‘Halil şehid oldu…’ başlığıyla bir yazı yazdı. Halil Dağ (Uysal)’ın şahadetinin 13. yıldönümünde Armanc Kerboranî’nin Kuzey Günlüğü’nden kısa bir bölüm paylaşıyoruz.

-HDP’ye yönelik kapatma davasını değerlendiren HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan, halkın tepkisini ölçmek isteyenlerin Newroz’da boyunun ölçüsünü aldığını söyledi.

-HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, kapatma davasına karşı halk toplantıları düzenleyeceklerini, ortaya çıkan önerilerle yol ve yöntem belirleyeceklerini söyledi.

-Utamara Kadın Buluşması, “Her Kadının Bir Hikayesi Var” kitap çalışmasının 4’üncüsü için çağrı yaptı.

-Ceylanpınar'da TIGEM topraklarına yakın merada hayvan otlatan kişinin bir koyunlarına, jandarma eşliğinde el konuldu.

-BM, DAİŞ çetelerinin işgal saldırılarında ele geçirildi Mozambik’teki Palma kentinde on binlerce kişinin mülteci konumuna düşmesinden endişe ediyor.

-GFW tarafından yayınlanan son rapora göre, 2020 yılında dünyanın en önemli oksijen depoları olan tropikal ormanların en az 4 milyon hektarı yok edildi.