GÜNDEM 1 TEMMUZ 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- PAJK Koordinasyon Üyesi Ayten Dêrsim, "Tüm Kürt halkı devrimci hamleye seferberlik ruhuyla katılmalı. Kürt halkı gerillanın direnişinden ilham almalı. Özgürlüğü garantiye almalıyız. Savaşı tüm şehirlere yayabilmeliyiz" dedi.

- YJA Star gerillası Delal Nûda Avet, Şikefta Birîndara’daki direnişin 7. gününde, gerillanın hazırlığına ve zafer hedefine işaret ederek, “Tarihe bir daha Kürt zaferini, PKK zaferini nakşedeceğiz” dedi.

- Şehit Zîlan'ın fedai çizgisini esas aldıklarını belirten YJA Star'lı Sara Ronahî ve HPG'li Berxwedan Heftanîn, Zîlan'ın yaptığı eylem ile kadınlara öncü olduğunu dile getirdi.

- Kürt sorununun küresel olduğunu vurgulayan Akademisyen Yasin Sunca, işgal saldırılarına ve uluslararası kirli ilişkilere dikkat çekti, "Rojava'nın öz savunması Kürdistan'ın geleceği için vazgeçilmez bir şey" dedi.

- Avukat Ercan İpekçi, toplumun bir nebze de olsa nefes almasına olanak sağlayan kısmen özgür basının, bu kanun teklifiyle tamamen boğulacağını belirterek, “Özgür basın yoksa özgür toplum da yoktur” dedi.

- Dersim İnşa Kongresi, Sivas Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Madımak Katliamı gibi gibi insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olmayacağını hatırlatarak altını çizdi: “Biz bu dava bitti demedikçe bu dava asla bitmeyecektir.”

- Meclise gelen ek bütçe, ana bütçenin yüzde 61.7’si kadar. Büyük bölümü dış ve iç borçlar, KKM, SGK ve savaşa ayrılan ek bütçeye ilişkin konuşan akademisyen Özgür Müftüoğlu, önümüzdeki günlerde halkın ödediği vergilerin daha da artacağına dikkat çekti.

- Newayajin’ın kadın eksenli güncel değerlendirme, röportaj, kültür-sanat konularını içeren yeni sayısı çıktı.