GÜNDEM 12 HAZİRAN 2021

Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

-Türk ordusu ve KDP’nin Metina alanında başlattığı işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-ABD’li enternasyonalist Van Spronson, artık sadece DAİŞ’e karşı değil, Türk faşizmine karşı mücadelenin gerekliliğine işaret ederek, YPG’ye katılmasının kendisi için bir fırsat olduğunu söyledi.

-İşgal saldırılarına tepki gösteren Berwari bölgesinde yaşayan halk, Türk devletinin Kürtler arasında bir savaş çıkarmaya çalıştığını fakat asla bu oyuna gelmeyeceklerini belirtti.

-Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede Kürdistanlılar eylemde olacak.

-Bağırsak hastası olan tutsak Devrim Ayık'ın annesi Hülya Ayık, oğlunun bağırsaklarının çürüdüğünü belirterek, “Oğlumun gözlerinde de sıkıntı var ve tek başına yaşam ihtiyacını karşılayamıyor" dedi.

-Kürt halkının Türk devletinin işgaline ve Kürtler arası bir savaşa karşı olduğunu söyleyen Dr. Faiq Gulpi, “Kürtler arası bir savaş Kürt çocuklarının ölmesinden başka bir şey değildir. Bu savaştan Kürt düşmanları çıkar sağlayacaktır” dedi.

-Şeyh Remedan Rıhal, Kuzey-Doğu Suriye’de fitneye alet olanlara seslendi: “İşgal edilen yerlerimizi görmüyor musunuz? Türk bayrağını asmışlar, Suriye parasını yasaklıyorlar, Türk kimliğini zorunlu kılıyorlar.”

- Son dönemlerde Romanya’nın Kürt mültecilerin sığınma başvurularını kabul etmeyerek Türkiye’ye teslim etmesini Alman Federal Meclisi’nin gündemine taşıyan Sol Parti’ye yanıt veren Merkel hükümeti “Romanya’nın AB’nin yasalarına uymasını istiyoruz” dedi.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınlarının akıbetini sormak için eylemde olacak.

-Avrupa Uzay Ajansı, Venüs’ün yörüngesine 2030’lı yılların başında bir uzay aracı fırlatacağını açıkladı.

-Bilim insanları, biyoçeşitlilik kaybının küresel gündemdeki iklim değişikliğiyle gölgede kaldığını ve iki meselenin yakından bağlantılı olduğunu belirtti.