GÜNDEM 17 ŞUBAT 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Esir asker ve polisler, 7 Haziran 2018’de kameralara konuşarak, devletin kendilerini görmezden geldiği gibi hayatlarını da tehlikeye attığını söylüyordu.

-Rojava’nın Dêrîk kentinde yaşayan Hristiyan halklar Kürt Halk Önderi Öcalan'ın demokratik ulus perspektifi ile yeni bir yaşam kurduklarını belirterek, Öcalan'ın özgür olmasını istediklerini belirttiler.

-Kuzey Kürdistan Serhat Bölgesi’nin en büyük şehri Van’da, devletin uyguladığı politikalar hem ekonomik hem sosyal hem de kültürel anlamda şehri ‘yasaklı’ bir noktaya getirdi. AKP'nin darbe girişiminden sonra fiili OHAL’i uzattığı tek şehir de burası.

-Otomatik bilgi paylaşım anlaşmasına rağmen aralarında Almanya’nın olduğu 6 Avrupa ülkesiyle mali bilgi paylaşmayan Türkiye’ye 6 ay ek süre verildi. Türkiye adım atmazsa Ekim ayında vergi kaçıran ülkelerin yer aldığı kara listeye girecek.

-Her fırsatta ekonomiye dışarıdan ‘faiz lobisinin’ müdahale ettiğini dile getiren AKP ve Erdoğan, ekonomistlerin “tefeci” olarak adlandırdığı Londra merkezli yatırımcılara bel bağladı.

-Antarktika’da buzul yüzeylerinin 1 kilometre kadar dibinde hayat belirtileri bulunması, bugüne kadar bir ilk olarak görülüyor.

-İran’ın nükleer programına dair anlaşmazlığın çözülmesinde ilerleme sağlanamazken, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) direktör düzeyinde Tahran’a gidiyor.