GÜNDEM 17 EKİM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürdistan Devrimi, 2013’ü takip eden yıllarda yeni bir aşamaya geçti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başrolünde olduğu kritik süreçler yaşandı. 5 Nisan 2015’ten itibaren ise yeni bir tecrit ve işkence süreci başladı.

-KCK’nin 12 Eylül tarihinde başlattığı “Tecride, işgale ve faşizme son; Özgürlüğü sağlama zamanı” hamlesi kapsamında Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen oturma eyleminin ilk haftası sona erdi.

-HDP Kadın Meclisi’nden Fatma Kılıçaslan, tüm baskılara rağmen sokaklarda, meydanlarda olmaya devam edeceklerini ve geri adım atmayacaklarını belirtti.

-Irak hükümeti ve KDP arasında Şengal’e ilişkin yapılan anlaşmaya tepki gösteren Şengalliler, Êzidî halkına yönelik kirli planın hayata geçmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

-Tiyatro yönetmeni Ayşe Emel Mesci, Nobel ödüllü yazar Dario Fo’nun Teatra Jiyana Nû tarafından Kürtçeye uyarlanan oyununun yasaklanmasına tepki göstererek, “Dario Fo Kürtçe oynanınca mı sorun oluyor?” diye sordu.

-AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, HDP’ye siyasi soykırım operasyonlarına dair ‘kaygılarını’ paylaşırken, Kürt sorununa barışçıl ve sürdürülebilir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

- Kayıp yakınları her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de yakınlarının akıbetini soracak.