GÜNDEM 19 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile avukat ve aile görüşmesinin gerçekleşmesi ve sağlığına ilişkin bilgi alınması talebiyle düzenlenen eylemler takip edilecek.

-HDP’ye yönelik açılan kapatma davası ve Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Efrîn’de üç yıllık Türk işgali, DAİŞ vahşetini de aştı. Türkiye, bölgeyi kalıcı olarak kendisine bağlamaya hazırlanırken çete başlarından da bir komite kurarak itibar kurtarma operasyonuna girişti.

-Newroz’a ilişkin açıklama yapan TJK-E, “Kürt halkı ve kadınları baharın müjdecisi olan Newroz’a hazırlanırken faşist Türk devleti Önder Apo’ya ve Kürt halkına dönük yeni bir saldırı dalgası başlatmıştır” dedi.

-Hukukçu Muharrem Şahin, HDP ile ilgili iddianamenin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, “Bu davayı hukukla izah edemeyiz” dedi.

-687 kişi hakkında siyasi yasak isteyen HDP iddianamesi, partiyi Türkiye’den yana olmamakla suçlarken yasalara göre devlet ya da hükümet yanında olmak gibi bir zorunluluk bulunmuyor.

-HDP’ye kapatılma davası açılmasına karşı dünyanın birçok ülkesinden parti yöneticileri ve parlamenterlerden yapılan açıklamalarla, AKP hükümetinin diktatörlüğüne karşı uluslararası toplum, kurumlar ve hükümetlerin sessiz kalmaması istendi.

-Newroz'un direniş, mücadele ve isyan günü olduğunu söyleyen HPG ve YJA Star gerillaları, zalim Dehaqlara karşı direnen Kawaların her zaman olacağını vurguladı.

-Newroz Bayramı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan YJA Star gerillaları, Mazlum Doğan'ların direniş mirasına sahip çıktıklarını belirtti.

-AvEG-Kon: Devrimci Kawa’nın ateşinde pişmiş Kürt halkı ve onun politik öncüleri; devrimciler, sosyalistler ve yurtseverler AKP-MHP faşist ittifakı karşısında direniş destanları yazmaya devam ediyorlar.

-İngiltere ve Galler’de 21 Mart'ta yapılacak nüfus sayımı için Kürdistanlı siyasetçiler ve toplum önderlerinden Birleşik Krallık'ta yaşayan Kürtlere nüfus sayımına kendi kimlikleri ve inancını kayıt altına almaları çağrısı yapıldı.