GÜNDEM 19 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecritin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-2011’deki avukat görüşmelerinden yer alan Av. Muharrem Şahin, Kürt Halk Önderi’nin, tecridin İmralı ile sınır kalmayacağını söylediğini aktardı.

-1970’lerin başında Sri Lanka’da sivil çetelerin devreye sokulmasıyla, Tamil halkına karşı yürütülen savaş daha kirli bir hal alıyordu. Bununla da yetinilmiyor, Tamillere zorunlu göç politikası dayatılarak demografik yapı değiştiriliyordu.

-Çocuk yaşta Türk devleti tarafından gözaltına alınıp tutuklanan HPG gerillası Xwinreş Botan, “Bu özgürlük eylemlerinin öncülüğünü zindanlar yapıyor. Tabi bu mücadele herkesi harekete geçirmeli” dedi.

-Fransa’da tanınmış siyaset bilimci Olivier Duhamel’in adının geçtiği ensest skandalına dair kitabın yayınlanması ardından sosyal ağlarda ‘#MeTooInceste’ başlığıyla paylaşımlar artıyor.

-Orta Amerika ülkesi Honduras’tan ABD’ye doğru yola çıkan binlerce kişilik göçmen karavanının yaşadıkları, bölgede yaşanan dramın göstergesi.

-Kürt Halk Önderi’nin Türkiye’ye teslim edildiği 15 Şubat’ta doğdu. Annesi adını Ocalan koydu, çünkü Kürt Halk Önderi’ni tutsak edenlerden intikam almak istiyordu.

-ABD’nin kendi doğalgazına rakip olduğu için Almanya ve AB ülkelerinin Rusya’dan doğalgaz alacağı Kuzey Akım 2 hattına yönelik yeni bir yaptırım kararı daha alındığı duyuruldu.