GÜNDEM 20 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecritin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğünü sağlamak için başlatılan "Dem Dema Azadiyê ye" kampanyasına ilişkin konuşan öğretim görevlisi Hewjin Mele Emin, Küt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün bölge halklarının özgürlüğü olduğunu söyledi.

-Rajafakse modelini sahada gerçekleştirecek olan ordu da bu modele bağlı bir planlamaya gitti, adı “Gömme-Silme” eylem planıydı. Şehirler, köyler ve tüm diğer yerleşim alanları bu planlama dahilinde kuşatıldı, bombalandı, boşaltıldı.

-Duhok Üniversitesi Öğretim görevlisi Kamuran Berwari, Türk özel savaş kurmayları Hulusi Akar, Yaşar Güler ve Hakan Fidan’ın Bağdat, ardından da Hewler'e yaptıkları ziyaretin PKK’ye yönelik başlatılacak bir saldırı ve savaşın habercisi olduğunu belirtti.

-Ankara Kadın Platformu'ndan Hande Köse, öz savunma hakkına vurgu yaparak kadınların öldürülmemek için öldürdüğünü söyledi.

-Peru’da 5 bin yıllık bir tarihi olan arkeolojik sit alanı, yasadışı yapılaşmalar nedeniyle tehdit altında.

-Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayınlanan bir raporda, kısa ve uzun vadede salgından ekonomiye, iklimden nükleer savaşlara kadar birçok tehdidin olduğu savunuluyor.

-Etiyopya’da Kasım ayında hükümetin sert bir biçimde isyanı bastırdığını iddia ettiği Tigre bölgesindeki saldırıların halen sürdüğü bildiriliyor.