GÜNDEM 21 ŞUBAT 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk medyası Zap savaşını “Karakışta Güneş Doğdu” gibi manşetlerle duyururken, televizyon ekranlarına çıkan uzmanlar “Bu defa PKK’nin işi bitirilmeden dönülmeyecek” diyordu. Ancak Türk ordusu tarihinin en büyük yenilgilerinden birini Zap’ta yaşayacaktı.

-YJA STAR Komutanlarından Hêjar Zozan, “YJA STAR eylemleri yalnızca Haftanin’le sınırlı kalmadı. Garzan’da, Botan’da, Zagros’ta ve daha birçok yerde kadın arkadaşların güçlü katılımları ve eylemleri oldu. Kadın arkadaşların profesyonelleşmesi anlamında bu yıl çok farklı taktik çıkışlar da oldu” dedi.

-Almanya’nın Düsseldorf kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için 6 günlük oturma eylemi düzenlenecek. Eylem boyunca Kürt Halk Önderi Öcalan’ın düşünceleri tartışılacak, TEV-ÇAND sanatçıları da kültürel aktiviteler gerçekleştirecek.

-Uzun yıllardır Kürtçe üzerinden asimilasyon politikalarının yürütüldüğünü söyleyen HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, “Dilimize sahip çıkmak, asimilasyon politikalarını boşa çıkarmaktır” dedi.

-Bir taraftan kadınların şiddetin her türlüsü ile karşı karşıya kaldığını, diğer taraftan da salgın sürecinde en çok mağdur edilenin kadınlar olduğuna dikkat çeken HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hasret Alp, startını verdikleri ‘Kadınlar için Adalet’ kampanyasına her kesimin destek vermesini istedi.

-Ercüment Akdeniz, Türkiye’nin eskiden göçmenler için transit ülke olduğunu fakat AB’nin geri kabul anlaşmalarından sonra hem Avrupa hem de büyük ülkeler için göçmen işçi emeğinin sömürüldüğü yeni bir Bangladeş ya da Çin’e dönüştüğünü söylüyor.

-ABD, Nazi kamplarında gardiyanlık yapmış ve şu anda 95 yaşında olan bir kişiyi Almanya’ya sınır dışı etti.

-Yeni Zelanda hükümeti, yüz binlerce kız çocuğunu ilgilendiren ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle adet dönemlerinde derslerde yaşanan zorluklara karşı devreye giriyor.