GÜNDEM 26 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması amacıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde devam eden Özgürlük Nöbeti’ni Kürt gençleri devraldı.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı Îlham Ehmed, DAİŞ’in Şedadê Meclisi’nin iki kadın üyesini katlederek, Özerk Yönetim’le birlikte gelişen kadın özgürlüğünü hedef aldığını söyledi.

-Rojhilat ile Başûr arasında kolberlik yapan M.S., işsizlik ve yoksulluktan dolayı koberlik yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Ölüm ve işkenceden kurtulmak için 4-5 pusudan çıkmamız gerekiyor” dedi.

-Birinci yılını kutlayan Star Kadın Derneği yönetici Rojbin Bor, "Handikapımız sokağı kullanamıyor olmak. İllegalize, terörize ediliyoruz. Batıda marjinal, Kürdistan’da ise yaptığınız her şey örgüt üyeliği kapsamında görülüyor" dedi.

-Kürtçe stranlar öğrenen ve sokaklarda seslendiren İtalya Lucio Visinoni, "Kürtçe stranları ve dengbêjleri çok seviyorum. Kürtçe dengbêjleri dinlediğim zaman onları yüreğimde hissediyorum" dedi.

-İtalya’da iki haftaya yakın bir süredir süren koalisyon krizinde çözüm bulunamaması nedeniyle Başbakan Giuseppe Conte, bugün istifasını sunacak.

-Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sadece 26 milyar dolarlık bir yatırımla tüm dünyada 9 trilyon dolarlık ekonomik zararı önleyebilecek aşı eşitsizliğinin aşılabileceğini ama bu alandaki eşitsizliğin her geçen gün arttığını vurguladı.

-Almanya’da AB ve göç karşıtı görüşleriyle bilinen AfD’nin Sachsen-Anhalt eyaletindeki faaliyetlerinin aşırı sağcılık şüphesiyle gözetime alınmasına karar verildi.