GÜNDEM 27 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Hafaz Merkezi’nden Özgür Sevgi Göral, Türk devlet şiddetinin, cenazelere ve mezarlara saldırılar şeklini almasının da Türkiye’nin batısında umursamazlıkla geçiştirildiğini ya da onaylanıp destek gördüğünü söyledi.

-İran ve Rojhilat'ta son günlerde artan baskı ve tutuklamalara dikkat çeken PJAK Eşbaşkanı Siyamend Moînî, "İran'ın amacı toplumu korkutmak ve halka geri adım attırmak" dedi.

-Güzelliği, yeşilliği, suyu ve bereketiyle bilinen Rojhilatê Kurdistan’ın doğası da saldırı altında.

-AKP’nin yerli ve milli süper kahramanı Akıncı, Amerikan yapımlarına öykünerek yazılmış melez bir karakter. Erdoğan’ın farklı bir suretiyle resmedilip imgesiyle besleniyor.

-ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, konutları daha yeşil alanlarda olan bireylerin hava kirliliğinden kaynaklı damar rahatsızlıklarına yakalanma düzeyi daha düşük olabilir.

-G7 ülkeleri, Rusya’da muhalif lider Aleksey Navalny’nin tutuklanmasını ‘siyasi’ olduğu gerekçesiyle kınarken, gösterilerde yaşanan tutuklamaların da sonlandırılmasını istediler.

-CHEOPS adlı 2019’da uzaya gönderilen teleskopun gözlemleri sonucu, Dünya’dan 200 ışık yılı mesafedeki TOI-178 yıldızı etrafındaki bir gezegen sisteminin dikkat çekici özellikleri keşfedildi.