GÜNDEM 30 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Almanya’nın Hamburg Eyaleti Meclis üyesi 71 parlamenter ortak bir deklarasyon yayınlayarak Türk devletinin kapatmaya çalıştığı HDP’nin yanında olduklarını bildirdi.

-Almanya’nın tanınmış polisiye yazarlarından Heinz Jürgen Schneider, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Federal Alman Hükümeti’nin harekete geçmesini istedi.

-78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, HDP’nin kapatılarak demokrasi isteyen tüm eğilimlerin tasfiye edilmesinin amaçlandığını belirterek, bunun boş bir çaba olduğunu, HDP’ye desteğin arttığını söyledi.

-AKP’li Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, kısa sürede edindiği servet ve lüks yaşamıyla dikkat çekiyor. Sadece kolundaki Hublot saat 300 bin TL civarında.

-Kızıldere katliamı üzerinden 49 yıl geçti. Dönemin 68 hareketinden Mustafa Yalçıner, bugüne kadar eylemlere bakış açısının değiştiğini vurgulasa da değişmeyen şeyin sosyalizme olan ihtiyaç olduğunu söylüyor.

-Notabene Yayınları’ndan çıkan ve kolektif bir yazar kadrosuna sahip olan Yeniden İnşa Et kitabı Gezi isyanı sonrası İstanbul Kadıköy’deki Caferağa ve Yel değirmeni dayanışma ağlarının kapsamlı bir değerlendirmesi.

-Su sorununun her geçen gün giderek büyüdüğü Afrika’nın birçok ülkesinde son yıllarda deniz suyunun arındırılması projeleri dikkat çekici bir çözüm olarak öne çıkıyor.

-Mozambik’te bir kentin DAİŞ yanlısı çetelerce ele geçirilmesini değerlendiren gazeteci Wassim Nasr’a göre, Afrika kıtası çetelerin yeni merkez üssü haline geldi.