GÜNDEM 5 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-8 Mart’a ilişkin açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “Bugün Türkiye erkek egemenlikli gericiliğin merkezi haline gelmiştir. Bu gericiliği temsil eden de AKP-MHP iktidarıdır. Erkekliği tahkim ederek kadın düşmanlığı yapmaktadır. Bu nedenle 2020 yılında en fazla kadına saldırmış, kadın özgürlük mücadelesi veren yüzlerce kadın siyasetçiyi zindanlara atmıştır. Artan kadın cinayetleri ve tecavüzleri de erkek egemenliğini pekiştirmenin aracı olarak kullanılmıştır” dedi.

-HDP Milletvekili ve Kadın Meclisi sözcüsü Ayşe Acar Başaran, nesilden nesile aktarılan bir gün olan 8 Mart'ta kadınların yine özgürlük isyanını ve mücadelenin sesini yükseltmek için alanlarda olacağını vurguladı.

-Eli Nebi, 7 Mart’ta planlanan ama BAAS’ın hazırlıklarına karşı 5 Mart’ta fiilen başlayan Raperîn’in ilk kurşununu sıkandı. Hayatın Kürt halkı için mücadeleyle geçti ve maalesef KDP eliyle şehit edildi.

-ÖHD Amed Şubesi yöneticisi Av. Özüm Vurgun, CPT'nin tecrit konusunda görevini yapmadığını belirterek, "Tecrit bu ülkede yaşayan her bir bireye uygulanıyor. Her birey tecride karşı mücadele etmelidir" dedi.

-Deniz Bilgin’in kaleme aldığı, Dersim’den Hewraman’a uzanan dağ kavminin hikayelerinin yer aldığı ‘Zamanı Doğuran Dağ’ kitabı okurla buluştu.

-Her 10 kişiden birinin açlık içinde yaşadığı dünyamızda üretilen gıda ve yiyeceklerin altıda biri çöplere giderken, bu israf küresel ısınmada da ciddi rol oynuyor.

-Barış görüşmelerinin sürdüğü Afganistan’da aynı anda kadınların toplumda yer edinmesini engellemeye dönük katliamların artması da dikkat çekiyor.

-Avrupa Birliği (AB), on yıllardır ilkesel olarak belgelerde yer alan kadın-erkek ücret eşitliğine uymayan şirketlere yaptırımlar öngörüyor.

-Astronomların yaptıkları çalışmalar sonucu dünyadan çok daha büyük boyutlarda olan ve yüzey sıcaklığı 400 derecenin üzerinde olan bir exoplanet (Güneşdışı gezegen) keşfedildi.