GÜNDEM 6 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürdistan, Türkiye ve Avrupa'daki 8 Mart etkinlikleri takip edilecek.

-HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, tecrit kalkmadan ülkeye demokrasinin gelemeyeceğini belirtirken, İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan da "Abdullah Öcalan kısa zamanda tahliye edilmeli" dedi. ÖHD'den Barış Marhan ise herkesi tutsakların sesi olmaya çağırdı.

-Dêrazor’un QSD tarafından özgürleştirilmesinden sonra kadın çalışmalarına katılan, büyük değişimiyle birlikte toplumsal değişimin de parçası olan Fatma El Mehel, sonradan öğrendikleri 8 Mart’ı bir günle sınırlamadıklarını söyledi.

-HDP’li Ümit Dede, hiçbir partinin diğerini kapatamayacağını, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı haberinin de AKP-MHP’nin algı yaratma politikası olduğunu söyledi.

-1998 yılında PKK saflarında olan oğlunu kaybeden Hatun Aslan, 15 yıl boyunca cenazesini gömülen yerden alamadı. Geçtiğimiz günlerde tutuklanan Aslan, 2013'te açılan Sisê Mezarlığı'na oğlunu taşıdıktan 2 yıl sonra bu kez mezarlığa saldırılar oldu ve yıkıldılar. Ömrü mücadele ile geçen Aslan'ın hikayesi, Kürdistan'da anneliğin kutsallığını bir kez daha kanıtlamış oluyor.

-8 Mart’a ilişkin açıklama yapan KON-MED, “8 Mart dünya Kadınlar günü yıldönümü vesilesiyle sokaklarda haykırmaya çağırıyoruz” dedi.

-YJAD: Yılmadan, alanları terk etmeden direnerek direndikçe çoğalarak bilinçlerine bilinç katarak tüm saldırıları geri püskürtmeyi başaran, 8 Mart 2020’den 2021 8 Mart’ına artık her alanda daha güçlü kararlı bir kadın hareketi var.

-Halil Şen’in cenazesini polis ablukasında toprağa verilmesine, aile fertleri dışında kimsenin katılmasına izin verilmemesine tepki gösteren FED-KURD, “Yüzlerce asker ve polis güvenlikçi önlemlerle cenazeyi karşılamaya sadece ailenin katılmasına izin verildi ayrıca köye varıldığında ailesi dışında halkın ve akrabalarının mezarla gelmelerine izin verilmedi” dedi.

-Bugüne kadar toplamda 4 olarak bilinen dünyanın farklı tabakalarının beş tane olabileceğine dair bir araştırma yayınlandı.

-Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgın nedeniyle oluşturulan aşı sistemi Covax kapsamında yoksul ülkelere dağıtılan aşıların yetersiz kaldığı uyarısında bulundu.