GÜNDEM 6 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-HDP MYK üyesi Av. Cengiz Çiçek, müvekkili Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik yaklaşımları iktidarın inşa etmek istediği yeni rejimin kodları üzerinden ele almak gerektiğini belirterek, "Her zamankinden daha yaratıcı ve cesur olmak zorundayız" dedi.

-Fransa’nın Strasbourg kentinden dokuzuncu yılında devam eden Özgürlük Nöbeti’ni Almanya’nın Nürnberg kentinden gelen grup devraldı.

-Avukat Yıldız İmrek, muhalefet oylarıyla reddedilmesine rağmen bugün yeniden oylanacak Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi’nin 12 Eylül’de yapılandan farklı olmadığını söylüyor.

-Van’da HDP önünde ‘Çocuklarımızı istiyoruz’ adı altında yapılan basın açıklamalarına katılan AKP’li Abdullah Efeoğlu’nun Hak-İş’e bağlı Hizmet İş Sendikasının Van Şube Başkanı olduğu sırada rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla görevden alındığı ortaya çıktı.

-Çok sayıda Fransız siyasi parti ve derneğinin aralarında olduğu kuruluşların ortak açıklamasında, Kürtlere yönelik baskıların sonlandırılması ve PKK’nin ‘terörist örgütler listesinden’ çıkarılması çağrısı yapıldı.

-Venezuela ile Kolombiya sınırında FARC’tan ayrılan gruplarla yaşandığı iddia edilen çatışmalarda çok sayıda asker ile Kolombiyalının öldüğü bildiriliyor.

-Bilim insanları, karbondioksit salınımlarına odaklanılan bir dönemde araç lastiklerinin çevreye ve su canlılarına verdiği zarara dikkat çekiyor.

-Yapılan son bir araştırmada, milyonlarca yıl boyunca dünyaya düşen şimşeklerin gezegenimizde hayatın oluşmasının kaynağı olabileceğini savunuluyor.