GÜNDEM 8 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Paris katliamının yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “Kürt kadınlarının öncülüğünde 2021 yılında tüm dünya kadınları her türlü erkek egemenlikli gericiliğe, faşizme, iktidarcı devletçi sömürücü sisteme karşı mücadelesini yükseltecektir. Kadınlar, özgülük ruhu ve tutkularıyla insanlığı her yerde özgür ve demokratik yaşama yakınlaştıracaklardır. 2021 yılı, kadın özgürlük çizgisinde tüm insanlığın özgülük ve demokrasi yılı haline gelecektir” dedi.

-Dokunduğu her hayatta derin izler bırakan Sara, Rojava'da da bugün on binlerce kadının takip ettiği izler bıraktı. Sara'nın hayatına dokunduklarından biri olan Diya Ciwan, "Onun gözlerinde özgür Kürdistanı ve özgür kadını gördüm" diyor.

-Paris Katliamı’nın tetikçisi Ömer Güney’in işbirlikçisi Ruhi Semen’in hala AKP-MHP iktidarının Almanya’daki önemli kurumlarından DİTİB’de aktif olduğu ortaya çıktı.

-Almanya’nın Kassel kentindeki idare mahkemesi, polisin bir yürüyüşte keyfi şekilde taşınmasını engellediği YBŞ ile YPG’nin bayraklarının yasaklı olmadığını bildirdi.

-Paris Katliamı’nın örtbas edildiğini söyleyen HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, “Paris Katliamı uluslararası bir cinayettir” dedi.

-Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in şahadet yıldönümüne ilişkin açıklama yapan KOMAW, "Kürt halkının beklentisi Fransa devletinin bir an evvel bu katliamı ortaya çıkarmasıdır" dedi. 

-En az 5 kişinin yaşamını yitirdiği ve onlarca kişinin gözaltına alınmasına neden, Donald Trump’ın azledilmesine kadar varacak Capitole binasına baskın tartışılmaya devam ediyor.

-Her geçen yıl giderek daha büyük bir tehlike haline gelen küresel ısınma ile de bağlantılı olan doğal afetlerin yarattığı tahribat artmaya devam ediyor.

-ABD’deki Kongre baskınına yönelik açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM), baskının şiddet ve nefrete teşvik etmenin sonucu olduğu vurgulandı.