GÜNDEM 10 TEMMUZ 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinde PKK'ye ve Kürt halkına karşı yeni kararların alındığına işaret eden KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Erdoğan'ın yürüttüğü soykırım siyasetinin de bu toplantıda onaylandığını söyledi.

- KDP’nin Türk devleti ile bir ilişkiden ziyade ona teslim olduğunu belirten Siyasetçi ve Yazar Eyüp Barzani, Başûr ekonomisine dair tüm kararların Türklerin denetimi altında olduğunu; halka yönelik ise “Divanhane kanunları”nın geçerli olduğunu söyledi.

- HDK ve HDP’yi siyasal ve ekonomik kriz içerisindeki hem iktidara hem de sistem partilerine alternatif olarak tarif eden HDK Eşsözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, kongre perspektifinin artık ikinci kurucu dönemde olduğunu ifade ederek tüm demokratik kamuoyuna çağrıda bulundu.

- Jinên Tîrêjên Rojê, 8 Temmuz günü Rojava’da katledilen Rênas Oremari ve 14 Temmuz Şehitleri anısına iki polis karakoluna yönelik eşzamanlı eylem düzenlendiğini, çatışmaların sabah saatlerine kadar sürdüğünü bildirdi.

- AKP dönemi boyunca Türkiye’de işçi sayısı 3 kat arttı fakat örgütlenme sayısı yüzde 57,98’den yüzde 12,76’ya düştü. Bunun en büyük engeli TİS’lerdeki itiraz hakkından kaynaklanırken AKP devasa bir yandaş sendikacılık yarattı.

-Yabani türlerden elde edilen gelirin korumayı teşvik ettiğini belirten BM araştırması, sürdürülebilirliğin milyarlarca insanın hayatta kalmasının anahtarı olduğunu söylüyor.