Galatasaray Meydanı’nda ırkçı provokasyon

KESK Şubeler Platformunun “İç Güvenlik yasası” protestosunun Hocalı katliam yıldönümü eylemine denk gelmesi gerginliğe neden oldu.

KESK Şubeler Platformunun “İç Güvenlik yasası” protestosunun Hocalı katliam yıldönümü eylemine denk gelmesi gerginliğe neden oldu. Galatasaray Meydanı’nda çevik kuvvet iki grup arasında set çekerken, gerginliğin yükselmesine neden olan Turan Ocakları adlı faşist grubun sorumlularından birinin korumasına, yerde buz hali almış karı işaret ederek, “Kartopu atarlarsa bacaklarına sık” demesi ise dikkat çekti.

KESK Şubeler Platformunun İç Güvenlik Yasası protestosunda Hocalı katliam yıldönümü gerginliği yaşandı. Emekçilerin, “Faşizme geçit vermeyeceğiz” sloganları eşliğinde oturma eylemi yaparken, Milliyetçi Türkiye Partisi ile Turanlı Ocakları isimli faşist grupların ırkçı sloganlar ile ağza alınmayacak küfürler etmesi gerginliğin neden oldu. Polis grubu çevreleyerek korumaya altına alırken, Turanlı Ocakları Grubu’nun bir yetkilisi meydanda bulunan sosyalist gençlerle ağız dalaşına girdi. Şahsın ırkçı söylemlerine sosyalist gençler , “Hepimiz Ermeniyiz”, “Kürt, Türk, Ermeni yaşasın hakların kardeşliği” sloganlarıyla karşılık verirken, arabasına binen şahsın yanındaki korumaya yerdeki buz hali almış kara işaret ederek, “Kartopu atarlarsa bacaklarına sık” demesi dikkat çekti.

İç güvenlik paketine geçit vermeyeceklerini vurgulayan emekçiler ise oturma eylemi gerçekleştirdi. HDP, Kaldıraç, SDP, SYKP ve çok sayıda demokratik kitle örgütünün destek verdiği eylemde HDP Milletvekili Levent Tüzel söz aldı.

‘MECLİS BAŞKANI İÇ TÜZÜK HÜKÜMLÜLERİNİ HİÇE SAYIYOR’

Bugün toplumsal barışı isteyen herkesin ‘İç Güvenlik Paketine’ karşı oturma eylemi yaptığını hatırlatarak sözlerine başladı. Bir haftadır AKP'nin anti demokratik uygulamalarının damgasını vurduğunu Meclis’te bir muharebe yaşandığını belirten Tüzel, muhalefetin itirazlarını yok sayan meclis başkanının meclis içtüzük hükümlüleri yerine getirmediğine dikkat çekti. İç Güvenlik Paketi’ndeki bazı maddelerin despotizm, darbe yöntemleriyle meclisten geçirildiğini aktaran Tüzel, muhalefet olarak bu usulsüzlüğe karşı oturma eylemi yaptıklarını ve gidişata seyirci kalmayacaklarını vurguladıklarını belirti.

Meclis’te yaşanan bu hukuksuzlukları Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in kaçtığı Kanada’dan izlediğini dile getiren Tüzel, AKP’nin Pazartesi tekrar baskı ve mobbing uygulamalarıyla bu yasayı çıkartmaya çalışacağını söyledi. "İç Güvenlik paketi" adı altında bu büyük muhalefetin etkisiz hale getirilmek istendiğini hatırlatan Tüzel, demokrasi güçlerine çağrı yaparak, "Gelin halk güçlerinin birleştiği demokrasiyi savunalım. Birleşelim kardeşliğimizi savunalım" dedi.

PAKET İDERHAL ÇEKİN

Tüzel'in ardından KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Hüseyin Özev basın açıklamasını yaptı. "İç güvenlik" yasa tasarısının temel gerekçesinin AKP'nin korkusu olduğunu ifade eden Özev, "Yoksulluğa, sefalete, iş cinayetlerine, kadın cinayetlerine terk ettikleri halkın, işçilerin, emekçilerin kadınların biriken tepkisinin, kurdukları korku imparatorluğunun duvarlarını daha güçlü salladığını görüyor. Bu da onların korkusunu arttırıyor" dedi. Dünyadaki faşist ve baskıcı yöntemlerin iktidarda kalma uğruna bu tür yasalardan medet umduğunu dile getiren Özev, paketin bir an önce geri çekilmesi gerektiğini söyledi.