Garo Paylan: Halkın bütçe talepleri için mücadele edeceğiz

HDP’li Garo Paylan, halkın taleplerini dinlemek üzere buluşmalar gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Taleplerin meclisteki bütçe yasasında gerçekleşmesi için de mücadelemizi mecliste büyüteceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Garo Paylan, Türkiye’de ve Kürdistan’da toplam dört şehirde gerçekleştirmeye başladıkları ‘Bütçe Buluşmalarına’ ilişkin ANF’ye konuştu.

Saray ve yandaşlarından vergi alınmadığını söyleyen Paylan, oluşturulan bütçede vergilerin halktan alınıp saraya ve yandaşlara aktarıldığına işaret etti.  

Paylan, halkın bütçesi politika metnini çok yakında kamuoyuna sunacaklarını ve gerçekleşmesi için mecliste mücadele edeceklerini belirtti. “Halk, yaşam mücadelesi veriyor” diyen Paylan, halkın bütçesini halkla birlikte yaratacaklarını ifade etti.

Paylan, halkın sesinin sokaklarda, fabrikalarda, iş yerlerinde sendikalarla birlikte yükselmesiyle birlikte ancak mecliste bir sonuç alınabileceğini kaydetti. 

HALKIN EKONOMİSİ YERE ÇAKILIYOR

Türkiye’de iki ekonomi gerçekliği olduğunu söyleyen Paylan, sarayın ve halkın ekonomisinin aynı olmadığını şu sözlerle anlattı: “Saray, şatafat içinde yaşıyor, sarayın çalışanları üçer beşer maaş alıyor, yandaşları servetlerine servet katıyorlar. Lüks, şatafat içinde yaşayan, saray ve çevresinin ekonomisi var. İkinci gerçeklik ise halkın ekonomisi; 84 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının gerçekliğidir. 

Yurttaşlarımızın büyük bir çoğunluğu yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığıyla mücadele ediyor. Şu an temel ihtiyaçlarımıza son bir iki yıl içinde iki kata varan artışlar söz konusuyken yurttaşların geliri artmıyor. Milyonlarca yurttaş ise herhangi bir gelire sahip değil. Yurttaşlar hayat mücadelesi veriyor. Halkın ekonomisi şu anda yere çakılıyor. ‘Türkiye uçuyor’ diyenler bir avuç yandaşlarını uçururken halkın ekonomisi yere çakılıyor. Biz, bu iki gerçekliği Türkiye gündemine tekrar taşımak için mücadele ediyoruz.”

BÜTÇE ADALETSİZLİĞİ

HDP olarak Türkiye ve Kürdistan’da ‘Bütçe Buluşmaları’ kapsamında halkın taleplerini dinlediklerini ifade eden Paylan, halkın talepleri için mücadele edeceklerini kaydetti: “AKP’nin bütçeleri vicdansız ve adaletsiz bütçelerdir. Bütçe kaynakları, saraylara, savaşlara, yandaşlara aktarılıyor. Bu yüzden yurttaşların talebi görmezden geliniyor. Hem bütçe gelirler toplanırken, vergiler adaletsiz bir biçimde yoksullardan toplanıyor hem de bütçe yapılırken bütçe harcamaları bir avuç yandaşı zengin etmek ve saraylarda lüks içinde yaşatmak için kullanılıyor. Biz buna karşı halkın bütçesini öneriyoruz. Halkın bütçesini halkla hazırlamak için memleketin dört bir tarafında ‘Bütçe Buluşmaları’ gerçekleştiriyoruz. Ağrı’da başlayan buluşmalar, İstanbul’da devam ediyor. İstanbul’un ardından Mardin ve Ankara’da olacağız. Bütün toplumsal kesimlerle; emeklilerle, emekçilerle, çiftçiyle, kadınlarla, EYT’lilerle, ataması yapılmayan öğretmenlerle buluşacağız. Taleplerinin gerçekleşmesinin aslında mümkün olduğunu halkımıza anlatacağız. Kaynak var, yalnızca bütçe tercihlerini değiştirerek tüm yurttaşlarımızın geçimlerini sağlayabilecekleri bir gelir sağlayabiliriz. İşte bunun gerçekleşmesi yönündeki politikaları anlatmak ve halkın taleplerini dinlemek üzere bu buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Halkın bütçesi politika metnimizi çok yakında kamuoyuna sunacağız. Bu taleplerin meclisteki bütçe yasasında gerçekleşmesi için de mücadelemizi mecliste büyüteceğiz.”

VERGİLER, YOKSULDAN DEĞİL YANDAŞLARDAN ALINMALI

Bütçenin yoksul halktan alınan vergilerle oluşturulduğunu hatırlatan Paylan, “Bütçeler vergilerle yaratılır ama sorun bu vergiyi kimden aldığımızla ilgilidir. Vergi yükü şu anda yoksul yurttaşlarımızın, emekçilerin, işçinin sırtındadır. Yandaşlardan vergi alınmıyor, yandaşlara bütçeden kaynak aktarıldığı gibi bir de bu paraları yurt dışındaki vergi cennetlerine kaçırıyorlar ve 5 kuruş vergi alınmıyor. AKP-MHP iktidarı vergiyi yoksul yurttaşlarımızdan alıyor. Halkın bütçesinde bizim önerdiğimiz, vergileri yandaşlarından, rant yiyicilerden ve zenginlerden almaları yönünde. Dar gelirli yurttaştan vergi alınmamalı, tam tersine onlara gelir aktarımı yapılmalıdır. Elektrik, su, doğalgaz, internetin ücretsiz olması gerekir. Temel ihtiyaçların karşılanabildiği bir gelir sağlanmalıdır. Biz verginin yoksullardan değil yandaşlardan ve zenginlerden alınması gerektiğini savunuyoruz” dedi. 

HALKIN BÜTÇESİ HALK İLE HAZIRLANSIN

HDP Milletvekili Garo Paylan, parti olarak halkın talepleri için mecliste mücadele edeceklerinin altını çizerek, mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu: “Bütçe buluşmalarında biz, halkımıza, tüm sivil toplum örgütlerine ve sendikalara birlikte mücadele etme çağrısı yapıyoruz. Çünkü bütçe saraydan gönderiliyor ve maalesef AKP-MHP çoğunluğu bu bütçeye yalnızca el kaldırıp el indirip onay veriyorlar. Oysa biz halkın bütçesini halk ile hazırlamak ve halkla birlikte bu bütçenin gerçekleşmesi için mücadele ediyoruz. Bu talepler sokakta, fabrikalarda, sendikalarla birlikte yükseltilirse mecliste sonuç alabiliriz. Aksi takdirde mecliste saatlerce konuşsak bile AKP-MHP çoğunluğunun el kaldırarak onaylayacağı sarayın bütçesi ile karşı karşıya kalacağız. Bu açıdan tüm halkımıza, bütçe hakkımızın yoksullardan, işçilerden, emekçilerden yana olması için birlikte mücadele çağrısını yineliyorum.”