Gazeteci Kibriye Evren tutuklandı

Türk rejiminin Amed merkezli olarak gerçekleştirdiği operasyonlarda gözaltına alınan gazeteci Kibriye Evren, tutuklandı.

Kibriye Evren, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla 9 Ekim günü dokuz ilde yürütülen operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunuyordu.

Evren, bu Perşembe günü tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

Gazeteci Evren emniyette,“PKK/KCK ile ilişki ve irtibatınız nedir? Örgüt içindeki konumunuz nedir? Örgüt içinde kullandığınız kod isminiz nedir? Örgüt adına gerçekleştirdiğiniz ve planladığınız eylem ve faaliyetler nelerdir? Bu eylem ve faaliyetlerle ilgili talimat aldığınız örgüt mensupları kimlerdir?” gibi sorulara maruz kaldı.

Örgütle ilişkisi ve irtibatının olmadığını belirten Evren, gazeteci olduğunu ve KCK yapılanmasından bilgisi olmadığını söyledi.

Evren, Özgür Kadın Hareketi’nin (TJA) faaliyetlerine ilişkin suçlamaları reddetti. Mahkemece tutuklanan Evren, Amed’teki E Tipi cezaevine gönderildi.

Evren ile birlikte Celal Yoldaş, Behçet İnan ve Edanur Bazencir de “örgüt üyesi” suçlamasıyla tutuklandı.

Bu tutuklamadan önce Demokratik Modernite’nin eski editörü Servet Öner, İstanbul'da polisler tarafından gözaltına alındı. Taksim Polis Karakolu'na götürülen Öner'in hangi gerekçe ile gözaltına alındığı açıklanmadı.

218 GAZETECİ TUTUKLU

Türkiye, AKP iktidarında gazeteciler açısından dünyanın en büyük cezaevine dönüştü. tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP)’nin en son 21 Eylül tarihli bilançosuna göre 217 gazeteci Türk cezaevlerinde bulunuyor. Evren’in tutuklanması ile birlikte bu sayı 218’e çıktı.

10 Ekim günü Mezopotamya Ajansı’nın muhabiri Seda Taşkın’a 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Taşkın, Muş’ta 20 Aralık 2017 tarihinde “hakkında ciddi ihbar var” iddiasıyla gözaltına alınmış ve 20 Ocak’ta tutuklanmıştı.