Gençlerden ihraç edilen akademisyenlere destek
Gençlik Var İnisiyatifi, akademisyenlerinin ihraç edilmesini Kadıköy'de protesto etti.
Gençlik Var İnisiyatifi, akademisyenlerinin ihraç edilmesini Kadıköy'de protesto etti.
Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda 20 gündür adalet nöbeti tutan Betül Celep’e destek ziyaretinde bulunan Gençlik Var İnisiyatifi, yeni çıkan KHK’lerle akademisyenlerin ihraç edilmesini protesto etti. İhraç edilen Eğitim-Sen üyeleri Şahin Tümüklü ve Sema Uyar’ın katıldığı eylemde, “OHAL'e ve KHK’ye karşı gençlik var. Hocama dokunma” yazılı pankart ile “Hayır gençlik var”, “Hayır üniversitenin özgürlüğü için gençlik var”, “Suruç’tan kampüse barış isteyen gençler var” dövizleri taşındı.
‘AKADEMİK ALANI ÇÖLE ÇEVİRMEK İSTİYORLAR!’
Eylemde son KHK’larla ihraç edilen Eğitim-Sen 1 No’lu üyesi Şahin Tümüklü söz aldı. AKP hükümetinin yıllarca kendi beslediği canavarı bahane ederek tüm muhalif kesimleri yok etmeye, sindirmeye çalıştığını kaydeden Tümüklü, “AKP kendi iktidarını tekleştirmek için bütün mücadele dinamiklerini yıkmak istiyor. Olayları irdelemeyen, insanlardan haberi olmayan bir nesil yetiştirmek istiyor. Akademik alanı çöle çevirmek istiyor” dedi. Bu baskı ve zulüm karşısında sinmeyeceklerini vurgulayan Tümüklü, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
'HER YERDE HAYIR DİYECEĞİZ'
Şahin Tümüklü’in ardından Gençlik Var İnisiyatifi adına açıklamayı Ebru Nalbant okudu. İki gün önce OHAL kapsamında çıkartılan 686 sayılı KHK’larla 330 akademisyenin ihraç edildiğini hatırlatan Nabant, ihraç edilen 330 akademisyenlerden 115’inin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan barış imzacıları olduğuna dikkat çekti. Bu keyfi ihraçlarda Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu’nun aralarında bulunduğu çok sayıda tanınan bilim insanın da bulunduğunu vurgulayan Nolbant, AKP’nin bu ihraçlarla bir yandan her yanıyla kuşattığı akademik eğitimin içini boşaltıp bilimi öteleyen piyasacı anlayışı egemen kılmaya çalışırken, diğer yandan bilim insanlarını akademik hayatın dışına ittiğini belirtti. Gençler olarak barış akademisyenlerine sonuna kadar sahip çıkacaklarını vurgulayan Nolbant, “Bizler 'Başkanlığa hayır, gençler var' diyenler olarak AKP'nin hedeflerinden biri olan 'piyasaya hizmet eden akademiyi' değil; kamu yararına bilim üreten üniversite değerlerine sahip çıkıyoruz. OHAL'in, KHK‘lerin karşısında her yerde; üniversitede, kampüste, sınıfta, kantinde 'hayır' demeye çağırıyoruz” dedi.