Gençlik örgütleri: Direnişi büyüteceğiz

Gençlik örgütleri, AKP-MHP iktidarının gözaltı ve işkence uygulamalarına karşı direnişi büyütme mesajı verdi.

Gençliğin Devrimci Güçleri (Dev-Güç), Yeni Demokrat Gençlik (YDG), Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB), Halkların Demokratik Partisi (HD) Gençlik Meclisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde 17 gencin darp edilerek gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yapılan toplantıya gençlik örgütlerinin üye ve temsilcilerinin yanı sıra HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu da katıldı. Açıklamanın yapıldığı salona, “Direniş var, teslimiyet yok! Gözaltılar, baskılar bizi yıldıramaz” pankartı asıldı.

'SAATLERCE İŞKENCE YAPTILAR'

Polis saldırısı sonrası gözaltına alınan YDG üyesi Volkan Atmaca, yaşadıklarını anlattı. Polisler tarafından saatlerce keyfi bir şekilde gözaltına alındıktan sonra işkenceye maruz bırakıldığını söyleyen Atmaca, baskılara karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

'SOKAKLARIN HAREKETLİLİĞİNDEN KORKUYORLAR'

Dev-Güç üyesi Esra Can, gençlik örgütleri olarak bir hafta boyunca halklar arası savaşlara çıktıklarını, Kürt halkına yönelik tırmandırılan savaşa karşı çıktıklarını, “barış için devrim” şiarıyla İstanbul’un birçok semtinde çeşitli çalışmalar yürüttüklerini aktardı. 1 Eylül akşamı Sarıgazi Yürüyüş Yolu’nda açıklama yapacakları sırada sivil polisler tarafından engellendiklerini belirten Can, şunları söyledi:

“Basın açıklamasına engel olmak isteyen polis, bir taraftan yoldaşlarımızı durdurup GBT yaparken ve çantalarını ararken, bir yandan da gözaltı yapmak için takviye güç çağırıyordu. Takviye polis gücünün ve akreplerin gelmesiyle yoldaşlarımıza insanlık dışı saldıran polis, dört kurumdan toplamda 17 yoldaşımızı işkenceyle gözaltına aldı. Gözaltı boyunca yoldaşlarımıza saatlerce ters kelepçe yapıldı, yoldaşlarımız vahşice darp edildi, yere yatırıldı, avukatlarıyla dahi görüştürülmedi. Bir günlük gözaltının ardından yoldaşlarımız yurt dışı çıkış yasağı ve imza şartıyla serbest bırakıldılar."

Devrimci gençlik olarak saldırının kendilerine yönelik tekil bir saldırı olmadığının dile getiren Can, “Bu saldırı devrimci gençliğin sokakları hareketlendirmesinden, Kürt halkının mücadelesinin yanında durmasından, emekçilerle omuz omuza mücadele etmesinden korkan, faşizmin son süreçlerde yoğunlaşmış saldırılarının bir parçasıdır” diye konuştu.

‘GENÇLİK MÜCADELEYİ BÜYÜTECEK'

Can, şunları da dile getirdi:

"Faşizmin içeride ve dışarıda tırmandırdığı saldırganlık, Libya’dan Suriye’ye, Rojava’dan Güney Kürdistan’a kadar geniş bir cephe hattında uzanıyor. Bir taraftan Kürt halkının özgürlük mücadelesine karşı emperyalizmin her türlü desteğiyle saldıran faşizm, diğer taraftan gençliği işsizliğe, açlığa, sefalete, yoksulluğa mahkum ediyor, kadınların katledilmesinin önünü açıyor, işçi sınıfını acımasızca sömüren patronları koruyor. Dindar ve kindar bir nesil yaratmak isteyen, kendi sorunları dışında başka bir şeyi düşünmeyen bir gençlik hayali kuran faşizmin bu umutlarını en geçerli sözü sokakta söyleyerek, birlikte mücadele ederek boşa düşüreceğiz. Buradan bir kez daha gençliği geleceksizliğe, işsizliğe, gerici eğitime ve baskılara mahkum bırakan faşizme karşı mücadeleyi yükselteceğimizi belirtir, yanımızda olan, bizle dayanışmayı yükselten herkese teşekkür ederiz.”

KENANOĞLU: İKTİDAR POTANSİYELİN FARKINDA

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, iktidarın gençliğin potansiyelinin farkında olduğu için sistematik olarak hedef aldığını söyledi. Gençliğe karşı ajanlaştırma, uyuşturucu ve çetelerle baskı altına alma gibi yöntemlerin kullanıldığını ifade eden Kenanoğlu, parti olarak gençlik mücadelesini desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi.

Açıklamaların ardından gözaltında işkence gören gençler, İHD’ye başvurdu.