GEW'den "Türkçülük Almanya'ya sızıyor" uyarısı

GEW'den "Türkçülük Almanya'ya sızıyor" uyarısı

Anadili öğrenme çerçevesinde verilen Türkçe derslerde okutulan ve ırkçı vurguların yer aldığı "Türkçe ve Türk Kültürü" kitap Almanya'nın gündeminde. Kitaba ilişkin ilk araştırmayı yapan ve konuyu gündeme getiren Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) yönetim kurulu üyesi Süleyman Ateş, ANF'ye verdiği demeçte Türkçe anadili öğretme üzerinden çocuklara milliyetçilik aşılandığını belirtti.

Almanya'da anadili öğrenme kapsamında verilen Türkçe derslerde okutulan yardımcı ders kitabı "Türkçe ve Türk Kültürü" adlı eser basın ile eyaletlerin eğitim bakanlıklarının gündeminde. "Türk milleti savaştı yüce istiklal için" ve "Biz sağlam Türk gençleri neşe ile coşarız" gibi milliyetçi söylemlerin yer aldığı kitaba ilişkin tepkiler ve araştırmalar özellikle Türkiyeli göçmenlerin yoğun Kuzey Ren Westfalya (NRW) Eyaleti'nde yayın yapan gazetelerin gündeminde.

"Rheinische Post", "Kölner Stadt-Anzeiger" ve "Westdeutsche Allgemeine Zeitung" gibi gazeteler kitaplarda milliyetçi ifadelere dikkat çekerken, Zaman gazetesi "Türkçe kitabının suçu kültür aktarmak" başlığıyla yaptığı haberde ise kitaba arka çıktı.  Berlin Türk Büyükelçiliği ise kitabın, herkesin kullandığı bir Türkçe ders kitabı bulunmadığı için yurtdışındaki Türkçe öğretmenlerine destek amaçlı dağıtıldığını açıkladı.

NRW Eyaleti Eğitim Bakanlığı kitaba ilişkin eleştirileri ciddiye aldıklarını ve konuyu araştırdıklarını bildirirken, kitabı ilk kez gündeme getiren Alman Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW)'nın incelemesi ise sürüyor. Araştırmaya ilişkin ANF'ye bilgi veren GEW yönetim kurulu üyesi Süleyman Ateş, kurdukları bir komisyonun 1. sınıftan ve 10. sınıfa kadar okutulan kitabı mercek altına aldığını ve hazırlayacakları raporu ilgili makamlara sunacaklarını söyledi.

"ANDIMIZ ALMANYA'DAKİ ÇOCUKLARI İLGİLENDİRMEZ"

Alman Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı müfredatın dışında okutulan ve öğrencilere ücretsiz dağıtılan kitaptaki milliyetçi vurgulara dikkat çeken Ateş "Örneğin kitaplarda yer alan Gençliğe Hitabe ve 'Andımız'ın Almanya'da doğup büyüyen çocukları ne ilgilendiriyor? Buradaki çocuklar da Türkçü anlayışla eğitilmek isteniyor. Sadece Türkçülük değil, Sünni İslam propagandası da yapılıyor. Türkiye'de yaşayan herkesin Türk ve Sünni olduğu anlatılıyor. Biz bu noktalara karşı çıkıyoruz" dedi.

Öğretmenlerin derslerde kitap seçme özgürlüğüne sahip olduğunu ancak Türkiye'den gelen öğretmenlerin genelde bu kitabı tercih ettiğini belirten GEW yöneticisi Ateş "Bu kitabın hangi okullarda okutulduğunu eğitim bakanlığı bütün okullara sorup tespit etmesi ve uyarması lazım. Ayrıca konsolosluklar kendi başına bir kitabı okullarda dağıtamaz, bu Almanya'nın içişlerine karışma anlamına gelir" diye konuştu.

Kitabın en başta Almanya'nın uyum politikasına zarar verdiğine dikkat çeken Ateş, Türkçe derslere sadece Türk ve Sünni öğrencilerin değil, Türkiye'de yaşayan birçok etnik-dini gruptan çocukların da katıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu derslere giden çocuklar sorunlu yetişiyor, çünkü Kürt, Alevi, Çerkez sınıf arkadaşları da var."

'TÜRKÇÜLÜK YAPMAYAN ÖĞRETMENLERE BASKI VAR'

Ders kitapların dışında dersleri veren öğretmenlerin sorunlu olduğunu belirten GEW yöneticisi Süleyman Ateş devamla şu bilgileri verdi: "Kürt ve Alevi kökenli öğretmenler hassaslar, fakat onlara ve Türkçülük yapmayan öğretmenlere baskı var. Örneğin Dortmund'da Alevi bir öğretmen arkadaş derste Türkiye'nin haritasını yarım gösterdi diye konsolosluk tarafından baskı maruz kaldı ve sendika olarak biz buna tepki gösterdik."

Derslerin Türkiye'deki eğitim sistemine benzemesi ve Türk milliyetçiliğinin aşılanması için konsoloslukların büyük çaba sarf ettiğine dikkat çeken eğitimci Ateş "Ayrıca milliyetçi ve dini dernekler ile Türk lobisi bu derslere büyük önem veriyorlar, öğretmenleri yakın markaja alıyorlar. Bu yüzden Alman eğitim bakanlığı bütün Türkçe ders sistemini gözden geçirmeli. Anadili eğitim hakkı bütün göçmenlerin hakkıdır ve Almanya bu konuda bütün imkanlarını sunmalı" dedi.

EYALETLERİN TÜRKÇE EĞİTİM POLİTİKASI FARKLI

Almanya'da ilk ve orta öğretim eğitimi alan 300 bin civarında Türkiyeli öğrenci var ve yıllara değişiklik arz eden istatistiklere göre bunların yarısı Türkçe öğreniyor. "Seçmeli Türkçe dersi", "Türkçe anadil dersi" dışında normal okul saatleri dışında öğrencilerin talebiyle verilen Türkçe dersler de var. Ancak 16 eyaletin bulunduğu ülkede her eyaletin Türkçe eğitim politikası farklı.

Bayern, Hessen, Aşağı Saksonya (Niedersachsen), Kuzey Ren Westfalya (NRW), Rheinland-Pfalz eyaletlerinde dersler Alman eğitim bakanlığının sorumluluğunda. Baden Württemberg, Berlin, Bremen, Hamburg, Saarland ve Schleswig Holstein eyaletlerinde ise dersleri Türk konsoloslukları ve eğitim ataşeleri üstlenmiş durumda. Ayrıca bir başka sorun da öğretmenlerin yetiştirilmesi. 1995 yılında Essen üniversitesinde açılan Türkçe Öğretmenliği Bölümü dışında hiç bir eğitim fakültesinde Türkçe öğretmen yetiştirilmiyor ve çoğu Türkiye'den getirtiliyor.