Gezi davasında ‘rehineliğe devam’ kararı

Türk yargısı Gezi Davası’nda ara kararını açıkladı. Rejim mahkemesi, iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Gezi Parkı hareketine ilişkin davada 6’sı “firari” 16 kişi yargılanıyor. Bunlar arasında iş insanı Osman Kavala da var.

KAVALA: HİÇBİR DELİL YOK

İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava duruşmasında Osman Kavala yaptığı savunmada, “Ben iki suçlamadan dolayı tutuklandım. Gezi olaylarının organizatörü ve finansçısı olmaktan ve 15 Temmuz darbesine destek vermekten” dedi.

Kavala şunları ekledi: “Aralarında 3 yıl olan bu iki olay nedeniyle tutuklanmış olmam, savcılığın bu iki olay arasındaki bağlantıya ilişkin şüphe olduğunu gösteriyor. Bu şüpheleri beslemek üzere bazı basın organlarında yazılar çıktı. Beni suçlayan KOM dairesinin hazırladığı analiz raporunda hiçbir delil yok. 15 Temmuz darbe girişimine destek olması suçlaması iddianameye dönüşmedi, soruşturma dosyası olarak devam ediyor. Hakkındaki gizlilik kararı devam ediyor. Tutuklandıktan sonra Henry Barkey ile 93,5 saat telefon kaydımın olduğuna dair asılsız haberler yayınlandı. Ama tek bir görüşmemiz yok. Tutuklandıktan sonra da suçlamalarla ilgili somut delil yok. Şüphe ile delil arasındaki kopukluk daha belirgin hale geldi. Bu nedenle tahliyemi talep ediyorum."

'İDEOLOJİK İDDİANAME'

İlk olarak Avukat Fikret İlkiz savunma yaptı. İlkiz, iddianameyi eleştirerek savunmasına başladı.

İddianamede kullanılan dili eleştiren İlkiz, "Genel felsefenizi bu dille anladık. Gezi olayları tarihteki yerini almıştır" dedi.

İlkiz'in ardından Avukat Özgür Karaduman savunma yaptı. Avukat Evren İşler de savunma yaparak, "Savcı siyasi ve ideolojik bir bakış açısıyla yaklaşmış iddianameye" diye belirtti.

TAHLİYE TALEBİ

Kavala’nın avukatlarından Köksal Bayraktar, müvekkilinin 630 gündür özgürlüğünden yoksun olduğunu belirtti.

Bayraktar, tutukluluğun bir koruma tedbiri olduğunu ve ölçülü olması gerektiğini söyledi ve tahliye talep etti.

Avukat İlkan Koyuncu ise, "Bir duruşmada ilk defa ‘hukuki garabet’ ifadesini kullanacağım" dedi.

Gezi olayları sırasında kepçesinin alıkonulduğunu ileri süren Kemal Mustafa Bayram da ‘müşteki’ sıfatı ile dinlenildi. Bayram, şikayetçi olduğunu ve mağdur olduğunu iddia etti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü avukatı da, mahkemeye heyetine davaya katılma talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti ardından mütalaasını sunması için duruşma savcısına söz verdi. Savcı, Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamını istedi. Heyet, savcıya uyarak, tutukluluğun devamı yönünde karar aldı.

Mahkeme, 8-9 Ekim tarihlerine ertelediği duruşmalarda bazı tanıkların dinlenilmesine de karar verdi.