Gözaltına alındı, 30 yıldır bir daha ulaşılamadı!

Cumartesi Anneleri, devletin 'kaybettiği' Adnan Bağça'nın akıbetini sordu. Eylemde, devletin itiraflarına da dikkat çekildi.

Gözaltında kaybedilen, faili meçhul cinayete uğrayan yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması talebiyle eylemlerini sürdüren Cumartesi Anneleri, 795’inci eylemini de salgın nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden yaptı. Bu haftaki eylemde, Urfa’nın Siverek ilçesinde taksi şoförlüğü yaparken 11 Haziran 1990 tarihinde gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Adnan Bağça’nın (32) akıbeti soruldu.
Adnan Bağca’nın ağabeyi Mustafa Bağça, "Sadece kemiklerimizi versinler. Ziyaret edebileceğimiz bir mezarımız olsun, başka da bir şey istemiyoruz” dedi.
Dosya avukatı ve Adnan Bağça’nın yeğeni Sevgi Bağça da dosyanın akıbeti hakkında bilgi verdi.

POLİS: KARDEŞİN ELİMİZDE

Cumartesi Anneleri adına bu haftaki açıklama metnini Cumartesi İnsanlarından Zeynep Görmek Yukarıgöz okudu. Adnan Bağca’nın 4 çocuk babası olduğunu ifade eden Yukarıgöz, Bağça’nın Siverek’te taksicilik yaptığını ve 11 Haziran 1990 tarihinde kendisini yolcu olarak tanıtan bir kişiyi 56 DA 423 plakalı otomobili ile götürmek üzere taksi durağından ayrıldığını anımsattı. Bağça’nın akşam eve dönmemesi üzerine ailesinin oğullarını aramaya başladığını söyleyen Yukarıgöz, bunun üzerine Siverek Emniyet Müdürlüğü’ne başvuran ağabeyine, “Kardeşin elimizde, başka bir şey sorma” denildiğini belirtti. Yukarıgöz, ağabeyinin ertesi gün tekrar gittiği emniyette ise “Sana yanlış bilgi verilmiş. Kardeşinin akıbeti hakkında bilgimiz yok” denildiğini söyledi.

DEVLETTEN İTİRAF

Ailenin, İçişleri ve Adalet Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara başvurduğunu söyleyen Yukarıgöz, ailenin dönemin Urfa Milletvekili ve Devlet Bakanı olan Cenap Gülpınar’la yaptığı görüşmede ise kendilerine “Bazı kurumlar bizi de aşıyor. Devlet içinde devlet mi var diyeceksiniz ama maalesef öyle” diye yanıt verildiğini hatırlattı.
Yukarıgöz, olayla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığını ancak araya JİTEM komutanı Cem Ersever girmesiyle gözaltına alınan kişilerin serbest bırakıldığını söyledi.