Göteborg’de “Kobani’de yaşam” konferansı

Göteborg’de “Kobani’de yaşam” konferansı

Gazeteci Mizgin Bingöl Batı Kürdistan’ın Kobani ilinde gerçekleştirdiği 5 günlük bir gezinin ardından izlenimlerini İsveç’in Göteborg ilinde düzenlenen bir konferansta Kürdistanlılara aktardı.

Savaşın başlamasından sonra çatışma bölgelerinde yaşayan Kürt, Arap ve Asuri-Süryaniler ve diğer azınlıkların daha güvenli olan Kürt illerine göç ettiklerini, 70 bin nüfuslu Kobani’nin 200 bin kişinin yaşadığı bir ile dönüştüğünü söyledi.

Yoğun göçün barınma, eğitim ve sağlık alanlarında ciddi sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Bingöl, günlük yaşamda karşılaşılan sıkıntıları ve tanıklık ettiği olayları Kürdistanlılarla paylaştı. Kürt Halkının savaştan göç edenlere kapılarını açtığını, Kobani’de her hanede ortalama 40-50 kişinin birlikte yaşamak zorunda kaldığını, personelin fedakarca çalışmasına karşın sağlık ve eğitim kurumlarının halkın ihtiyaçlarına cevap veremediğini dile getirdi.

Kadınların çok zor koşullarda ve hijyenik olmayan ortamlarda doğum yaptıklarını, kızamık gibi çocuk hastalıklarının yaygınlaştığını, gönüllü öğretmenler olmasına karşın okullarda kalem, kağıt, defter ve kitap sıkıntısından dolayı eğitimde aksamalar olduğunu dile getirdi.

Kürdistanlılar ve uluslararası yardım kuruluşları tarafından yollanan yardımların Kobani’ye girişinin hem rejim hem de kendilerine “Özgür Suriye Ordusu” olarak adlandıran çeteler tarafından engellendiğini ve bu güçlerin zaman zaman yardımları gasp ettiklerini söyledi.

Halkın kendi imkanlarıyla ilkel yöntemlerle petrol çıkardığını ancak bunun çevre kirliliğine yol açtığını ve halkın sağlığını tehdit ettiğini ifade etti.