Gözaltındaki gazeteciler: Yazmaya devam edeceğiz

Gözaltında 3 gündür rehin tutulan gazeteciler, mesleklerinin hedefte olduğunu belirterek, "Haber yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Amed'de 8 Haziran sabahı evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınan 20 gazeteciden Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Aziz Oruç ile Gazeteci Ömer Çelik, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin (MLSA) avukatları aracılığıyla mesaj gönderdi.
 
'GAZETECİLİK HEDEFTE'
 
Serdar Altan: "Ekonomik kriz derinleşiyor, birtakım askeri operasyonlar planlanıyor, seçim sürecine giriliyor. Gazeteciler de bunları takip ediyor, haberleştiriyor. Gözaltına alınmamızın sebepleri bunlar olabilir ancak. Geçen hafta gazeteci Dicle Müftüoğlu gözaltına alınmıştı. Dört gün boyunca gözaltında kaldı. Gerekçe, diğer gazeteci meslektaşlarıyla dayanışma içinde olmasıydı. Müftüoğlu’nu serbest bıraktıktan hemen sonra da bizleri aldılar. Kim bilir bize ne suçlama yöneltecekler... Ancak biz gazeteciyiz. Haber yapmaya da dayanışma içinde olmaya da devam edeceğiz.”
 
Aziz Oruç: “Gözaltı kararı verilmiş ve gözaltı süresi dört güne kadar uzatılmış. Bildiğimiz bu. Neden gözaltına alındığımızı polise soruyoruz ama onların da bilgisi yok. ‘Karar var’ diyorlar sadece. Tabii çalıştığımız basın kuruluşlarındaki hard disklerin bilgisayarlardan sökülerek alınmış olması, gözaltındakilerin tamamının gazeteci olması gözaltının nedenini açıklıyor: Gazetecilik faaliyetlerimiz soruşturuluyor. Uzun süredir sokak röportajları yapıyorum. Bu röportajların tamamı da yayımlanıyor. Bu yayınlarda suç unsuruna rastlayamazlar. Belki de bu yüzden hard disklere el koyup oralardan bir şey çıkarmaya çalışacaklar. Beyhude bir çaba… Hem bu gözaltı furyası yönünden hem de gazetecileri susturmaya çalışmak yönünden beyhude."
 
Ömer Çelik: "Gazetecilik kriminalize edilmeye çalışılıyor. Gazetecilik her an tehlikeyle karşılaşılabilecek, öngörülemez bir çalışma alanı haline getirilmeye çalışılıyor. Kaç gündür gözaltındayız, tam olarak neyle suçlandığımızı bilmiyoruz. Bana kalırsa onlar da bilmiyor. Bu yüzden de gözaltı sürelerini uzatıp bir şeyler bulmaya çalışıyorlar. Bulunacak tek şey haberlerimiz.”